Σεισμός

Οι viral φωτογραφίες που ΔΕΝ δείχνουν τις τωρινές φωτιές στον Αμαζόνιο ή δεν είναι καν από τη Βραζιλία

Οι viral φωτογραφίες που ΔΕΝ δείχνουν τις τωρινές φωτιές στον Αμαζόνιο ή δεν είναι καν από τη Βραζιλία Facebook Twitter
Mια πραγματικά πρόσφατη φωτογραφία από φωτιά στο Porto Velho στην Αμαζονία δείχνει πυροσβέστες στο δάσος στην επιχείρηση κατάσβεσης (EPA/Porto Velho Firefighters HANDOUT)
0

Oι μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των χρηστών στα social media με αποτέλεσμα περισσότερη περιβαλλοντική αφύπνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερη παραπληροφόρηση.  

Οι εικόνες από τους δορυφόρους βοηθούν στο να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής στο τροπικό δάσος. Όμως πολλές από τις φωτογραφίες που έχουν γίνει viral τις τελευταίες μέρες είτε είναι παλαιότερες, είτε είναι από πυρκαγιές σε άλλα μέρη του πλανήτη. Αρκετές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την ένδειξη φωτογραφία αρχείου ή επισημαίνοντας πως δείχνουν την καταστροφή τώρα. 

Για παράδειγμα η εικόνα που δείχνει το θαλερό καταπράσινο δάσος να περιβάλλεται από ένα τεράστιο «τείχος» από καπνό και η οποία έχει γίνει δημοφιλέστατη τις τελευταίες μέρες. 

Πράγματι πρόκειται για φώτο από τον Αμαζόνιο. Όχι όμως από τι φετινές φωτιές, ούτε καν από πρόσφατες. Ο Guardian, ο οποίος αναδημοσίευσε τη φωτογραφία το 2007, λέει πως πρόκειται για μία εικόνα που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1989. 

Μια άλλη παρόμοια εικόνα κάνει το γύρο του Διαδικτύου, δημοσιεύτηκε μάλιστα και από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και συγκέντρωσε πάνω από 3 εκατομμύρια likes. Ακόμα και Ταμείο για το Τροπικά Δάση, το οποίο συγκεντρώνει δωρεές για την προστασία των δασών τη δημοσίευσε. στο λογαριασμό του στο Twitter. Ούτε εδώ όμως πρόκειται για φετινή φωτογραφία. Το CNN την εντόπισε να δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα το 2018.

Οι πιο συγκινητικές φωτογραφίες που έγιναν viral δείχνουν ζώα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά ή κουφάρια ζώων που κάηκαν.  Όμως η εικόνα που δείχνει μια μαϊμού να κλαίει ενώ κρατάει μια μικρότερη μαϊμού δεν τραβήχτηκε στον Αμαζόνιο, αλλά στην Ινδία και μάλιστα είναι στιγμιότυπο του Απριλίου του 2016 και δεν έχει σχέση με φωτιά. Ενώ η άλλη δημοφιλής φωτογραφία, που δείχνει έναν καμένο λαγό, είναι από την περσινή πυρκαγιά στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης το πώς κάποιοι χρήστες μοιράστηκαν και μια φωτογραφία η οποία δείχνει πευκοδάσος να φλέγεται - και προφανώς δεν είναι από τον Αμαζόνιο, αλλά από φωτιά στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Η βλάστηση στην εικόνα μαρτυρά πως δεν θα μπορούσε να είναι τροπικό δάσος.

 

Οι viral φωτογραφίες που ΔΕΝ δείχνουν τις τωρινές φωτιές στον Αμαζόνιο ή δεν είναι καν από τη Βραζιλία Facebook Twitter

 

O Κριστιάνο Ρονάλντο δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία που είναι αρκετά παλιότερη και εντοπίζεται περίπου στο 2015.

Οι viral φωτογραφίες που ΔΕΝ δείχνουν τις τωρινές φωτιές στον Αμαζόνιο ή δεν είναι καν από τη Βραζιλία Facebook Twitter

H Madonna θέλοντας επίσης να στείλει το δικό της οικολογικό μήνυμα χρησιμοποίησε φωτογραφία από παλιότερη φωτιά στη Βραζιλία.

 

Αντίστοιχο φαινόμενο με φωτογραφίες που δεν ήταν αληθινές είχε σημειωθεί πρόσφατα και με τις φωτιές στη Σιβηρία. Ενδεικτικό και ίσως πιο κραυγαλέο παράδειγμα ήταν το ελάφι με τα φλεγόμενα κέρατα, μια εικόνα προϊόν επεξεργασίας που όμως είχε γεμίσει τα timeline χρηστών.

Οι viral φωτογραφίες που ΔΕΝ δείχνουν τις τωρινές φωτιές στον Αμαζόνιο ή δεν είναι καν από τη Βραζιλία Facebook Twitter

 

 

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ