Wall Street Journal: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ

Wall Street Journal: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ Facebook Twitter
0

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει πως υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του δεξαμενόπλοιου στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Αρχικά ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο τάνκερ» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό δημοσίευμα.

Μία εξ αυτών, μάλιστα, ενώ αρχικώς είχε δεχθεί να συνεργαστεί με το ιρανικό τάνκερ, τελικώς άλλαξε γνώμη και εγκατέλειψε τα σχετικά σχέδια, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.

Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσιγκτον, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα βοηθήσει το ιρανικό πλοίο, εφόσον σκοπεύει να παραδώσει το φορτίου του στη Συρία – κάτι το οποίο απαγορεύεται από την Ε.Ε. και κάτι το οποίο, πάντως, αρνείται η Τεχεράνη.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχθεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί από τις αμερικανικές αρχές» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM