Προβληματισμό προκαλεί η σίγαση σταθμών παρακολούθησης ραδιενέργειας μετά την έκρηξη πυραύλου σε  πεδίο δοκιμών στη Ρωσία

 

Ειδικότερα, τέσσερις Ρώσικοι σταθμοί παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα «σώπασαν» μυστηριωδώς μετά από έκρηξη στις 8 Αυγούστου σε ρωσική μονάδα δοκιμών πυραύλων η οποία προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις των επιπέδων ακτινοβολίας, σύμφωνα με το Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization


Το CTBTO είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που παρακολουθεί παραβιάσεις δοκιμών πυρηνικών όπλων με περισσότερους από 300 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να έχουν υπογράψει τη συνθήκη.
Οι δύο ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης ραδιενέργειας, Dubna και Kirov, σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα δύο ημέρες μετά την έκρηξη, ανέφερε η οργάνωση.

 

«Σύμφωνα με τη συνηθισμένη παγκόσμια πρακτική, η CTBTO ήρθε σε επαφή με τους Διαχειριστές Σταθμών μόλις ξεκίνησαν τα προβλήματα. Έχουν αναφέρει ζητήματα επικοινωνίας και δικτύου και αναμένουμε περαιτέρω αναφορές σχετικά με το πότε θα αποκατασταθούν οι σταθμοί ή / και το πότε θα είναι το σύστημα επικοινωνίας σε πλήρη λειτουργικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος. Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος της CTBTO δήλωσε στο CNN ότι οι σταθμοί στο Bilibino και στο Zalesovo σώπασαν στις 13 Αυγούστου.

 


«Οι ειδικοί συνεχίζουν τις επαφές με τους συνεργάτες μας στη Ρωσία ώστε να εκκινήσουν τις εργασίες του σταθμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η οργάνωση έχει 80 σταθμούς σε όλο τον πλανήτη που «μετρούν την ατμόσφαιρα για ραδιενεργά σωματίδια», προσθέτοντας ότι «μόνο αυτές οι μετρήσεις μπορούν να δώσουν σαφή ένδειξη για το αν μια έκρηξη που ανιχνεύθηκε από τις άλλες μεθόδους ήταν στην πραγματικότητα πυρηνική ή όχι».

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η θανατηφόρα έκρηξη προκλήθηκε κατά τη δοκιμή του πυρηνικού πυραυλικού πυραύλου SSC-X-9, για τον οποίο το ΝΑΤΟ έχει δώσει το κωδικό όνομα «Skyfall». Ο πύραυλος πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί πυρηνικό αντιδραστήρα που βοηθά στην πτήση του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα συμβατικό. 


Η έκρηξη στην περιοχή δοκιμών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Ρώσων στρατιωτικών επιστημόνων, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων εικασιών, καθώς η Μόσχα έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το περιστατικό, με το Κρεμλίνο να λέει μόνο ότι «ατυχήματα συμβαίνουν». Η μυστηριώδης παύση των σταθμών παρακολούθησης ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έρχεται καθώς οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δώσει αντιφατικά δεδομένα σχετικά με το επίπεδο της ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από την έκρηξη. 

 

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν μία σύντομη άρση των επιπέδων ακτινοβολίας μετά το περιστατικό, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά. Ακόμα, οι ρωσικές αρχές απαίτησαν επίσης την εκκένωση ενός χωριού στη βόρεια Ρωσία κοντά στο χώρο της δοκιμής πυραύλων, μετάδωσε το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την περασμένη εβδομάδα. 

 

Σημειώνεται τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγική Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «μικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου»" έχουν ανιχνευθεί σε σταθμό φιλτραρίσματος αέρα, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη-μυστήριο στο ρωσικό πεδίο δοκιμών.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr