«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», λένε Δανοί και Γροιλανδοί ύστερα από δημοσίευμα που έλεγε πως ο Τραμπ θέλει να αγοράσει το νησί

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», λένε Δανοί και Γροιλανδοί ύστερα από δημοσίευμα που έλεγε πως ο Τραμπ θέλει να αγοράσει το νησί Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο νησί του κόσμου «δεν είναι προς πώληση» ύστερα από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αναφορές πως τον ενδιαφέρει να αγοράσει τη Γροιλανδία. 

Η Γροιλανδία, ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα της Δανίας που βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δανίας.

Δανοί πολιτικοί περιγέλασαν σήμερα την ιδέα να πωληθεί η Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από δημοσίευμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους το ενδεχόμενο να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο την Κοπεγχάγη και η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Μερικοί σύμβουλοι θεώρησαν αστείο την ιδέα να αγορασθεί η Γροιλανδία, όμως άλλοι στον Λευκό Οίκο την πήραν περισσότερο στα σοβαρά, είπαν χθες, Πέμπτη, στο Ρόιτερ δύο πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση.

Τα περί αγοράς της Γροιλανδίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Wall Street Journal. Πάντως και το ίδιο ρεπορτάζ της Wall Street Journal ανέφερε πως ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας «με μεταβαλλόμενο βαθμό σοβαρότητας». 

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις. «Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», δήλωσε.

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ' ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε στο Ρόιτερ η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, Δανή βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA). «Το πρώτο που σκέπτομαι είναι 'Όχι, ευχαριστώ'», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν και ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν, όμως αξιωματούχοι είπαν πως θα απαντήσουν αργότερα σήμερα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη δεν ήταν επίσης διαθέσιμη για σχόλιο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM