Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει αθετήσει τους όρους της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και απειλεί, εμμέσως, να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της. 

 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών για περισσότερο από έξι μήνες. 

 

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει εγκαταλείψει την Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστών και πρόσθεσε ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε «τόπο παράνομων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα αυτής της αδιαφορίας»: «Χτυπάνε με συγκατάβαση την πλάτη της Τουρκίας και της ασκούν κριτική από τις καρέκλες τους στο ευρωκοινοβούλιο».

 

 

Το Anadolu σχολιάζει πως η Τουρκία αποτελεί την κύρια οδό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ιδίως μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, εξαιτίας του οποίου εκτοπίστηκαν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τη συμφωνία του 2016 που προέβλεπε οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δομές φιλοξενίας στην Τουρκία, ωστόσο έχει καταβληθεί μόνο τμήμα του ποσού.