Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε απόψε αμετακίνητος για την τουρκική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.


Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας, θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε - δεν έχουμε να πούμε τίποτα». «Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για επιθετικό όπλο αλλά για αμυντικό σύστημα. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας».

 

Υπενθυμίζεται πως οι 28 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Μια από τις βασικές αποφάσεις είναι το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ