Για  «επιτυχή γεώτρηση» του γεωτρύπανου Πορθητής στην κυπριακή ΑΟΖ κάνουν λόγο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. 

 

Ο Πορθητής επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ανοιχτά της Πάφου ενώ οι ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για κοίτασμα το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει το γεγονός, στη βάση ενημέρωσης που έχει από τρίτες χώρες.

 

Παράλληλα, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες από ευρωπαϊκές υπηρεσίες, κάνουν λόγο για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές της Κύπρου, μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία προβλέπει την εγκατάσταση τους εντός της Τουρκίας.

 

Οι νέες αυτές φήμες έρχονται σε μία περίοδο που η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί πίεση στην Άγκυρα για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ενώ χθες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.