Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Σε συμφωνία η Ε.Ε.

Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Σε συμφωνία η Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Σε συμφωνία ήρθαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της Ένωσης συμφώνησαν ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου, ενισχύοντας τη διατύπωση με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα.

Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών». Με αυτή τη φράση αφαιρείται η αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

Επιπλέον τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι κυρώσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων τη Δευτέρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM