Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς

Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς Facebook Twitter
EPA
0

Περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε χωριό της εθνοτικής ομάδας Ντογκόν στο κεντρικό Μάλι, σύμφωνα με αναφορές στα Μέσα. 

Τα πτώματα αποτεφρώθηκαν ενώ διεξάγεται έρευνα για επιπλέον σορούς. Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση που σημειώνεται στο Μάλι τους τελευταίους μήνες. Οι επιθέσεις έχουν συχνά εθνοτικά κίνητρα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν γίνει από ομάδες τζιχαντιστών. Οι μάχες μεταξύ των κυνηγών Ντογκόν και των ημινομάδων βοσκών Φουλανί είναι πολύ συχνές. Ο δήμαρχος μιας γειτονικής πόλης δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση έγινε τα ξημερώματα. «Μέχρι τώρα έχουμε 95 νεκρούς πολίτες. Τα πτώματα έχουν καεί, και εξακολουθούμε να αναζητούμε άλλες σωρούς», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο AFP. 

Τον Μάρτιο του 2019, μια επίθεση ενόπλων που φορούσαν τις παραδοσιακές φορεσιές των Φουλάνι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150 Ντογκόν. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το 2012 όπου σημειώθηκε ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση. Οι Ντογκόν ζουν στο κεντρικό Μαλί για αιώνες. Οι Φουλάνι είναι ημινομάδες κτηνοτρόφοι μεγάλων αποστάσεων. Οι τριβές μεταξύ των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους πόρους είναι μακροχρόνιες.

Συχνά στο παρελθόν, οι εντάσεις ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι, λύνονταν με διμερείς συμφωνίες αλλά η εξέγερση που εξαπλώθηκε στο κεντρικό Μάλι ως το 2015, αποδυνάμωσε τον κυβερνητικό έλεγχο και αύξησε τη διαθεσιμότητα των όπλων. Οι Φουλάνι, μουσουλμανική εθνοτική ομάδα, κατηγορούνται πως διατηρούν δεσμούς με την ισλαμιστική εξέγερση. Από την πλευρά τους κατηγορούν την ένωση αυτοάμυνας των Ντογκόν, Dan Na Ambassagou, για επιθέσεις στα χωριά τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM