Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς

Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς Facebook Twitter
EPA
0

Περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε χωριό της εθνοτικής ομάδας Ντογκόν στο κεντρικό Μάλι, σύμφωνα με αναφορές στα Μέσα. 

Τα πτώματα αποτεφρώθηκαν ενώ διεξάγεται έρευνα για επιπλέον σορούς. Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση που σημειώνεται στο Μάλι τους τελευταίους μήνες. Οι επιθέσεις έχουν συχνά εθνοτικά κίνητρα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν γίνει από ομάδες τζιχαντιστών. Οι μάχες μεταξύ των κυνηγών Ντογκόν και των ημινομάδων βοσκών Φουλανί είναι πολύ συχνές. Ο δήμαρχος μιας γειτονικής πόλης δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση έγινε τα ξημερώματα. «Μέχρι τώρα έχουμε 95 νεκρούς πολίτες. Τα πτώματα έχουν καεί, και εξακολουθούμε να αναζητούμε άλλες σωρούς», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο AFP. 

Τον Μάρτιο του 2019, μια επίθεση ενόπλων που φορούσαν τις παραδοσιακές φορεσιές των Φουλάνι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150 Ντογκόν. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το 2012 όπου σημειώθηκε ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση. Οι Ντογκόν ζουν στο κεντρικό Μαλί για αιώνες. Οι Φουλάνι είναι ημινομάδες κτηνοτρόφοι μεγάλων αποστάσεων. Οι τριβές μεταξύ των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους πόρους είναι μακροχρόνιες.

Συχνά στο παρελθόν, οι εντάσεις ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι, λύνονταν με διμερείς συμφωνίες αλλά η εξέγερση που εξαπλώθηκε στο κεντρικό Μάλι ως το 2015, αποδυνάμωσε τον κυβερνητικό έλεγχο και αύξησε τη διαθεσιμότητα των όπλων. Οι Φουλάνι, μουσουλμανική εθνοτική ομάδα, κατηγορούνται πως διατηρούν δεσμούς με την ισλαμιστική εξέγερση. Από την πλευρά τους κατηγορούν την ένωση αυτοάμυνας των Ντογκόν, Dan Na Ambassagou, για επιθέσεις στα χωριά τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM