Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση)

Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση) Facebook Twitter
12

Η είδηση πως μια 17χρονη από την Ολλανδία που είχε βιαστεί σε μικρή ηλικία και ένιωθε πως δεν αντέχει άλλο το ψυχολογικό τραύμα, υποβλήθηκε σε ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής, έκανε το γύρο του κόσμου με αρχική πληροφόρηση από ολλανδικά μμε, αλλά η ιστορία όπως αποκαλύφθηκε μετά από ώρες είναι αρκετά διαφορετική.

Στις 4 Ιουνίου μεταδόθηκε τόσο από εδώ, όσο και από διεθνή μμε όπως η Washington Post και το Euronews, πως η Noa Pothoven πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, που είχε τοποθετηθεί στο σαλόνι του σπιτιού της στη Χάγη, μετά την έγκριση του δικαιώματος στην ευθανασία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ολλανδικά μμε. Κατά τα αρχικά δημοσιεύματα, η ίδια υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή (Post Traumatic Stress Disorder- PTSD), κατάθλιψη και ανορεξία. Για χρόνια προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της μέσω ευθανασίας. 

Ωστόσο μερικές ώρες μετά έγινε γνωστό πως το ολλανδικό ρεπορτάζ είχε παρερμηνευθεί  και οι πληροφορίες ήταν διαφορετικές καθώς το νεαρό κορίτσι όντως είχε ζητήσει ευθανασία, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο το νεαρό κορίτσι φέρεται να αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της διακόπτοντας τη λήψη τροφής και υγρών. Οι γονείς και ο γιατρός της αποφάσισαν πως δεν θα παρέμβουν. Οι ολλανδικές ιατρικές οδηγίες ορίζουν ότι εάν ένας ασθενής δεν δώσει τη συγκατάθεσή του, οι πάροχοι περίθαλψης δεν μπορούν να παρέχουν θεραπεία, νοσηλεία ή φροντίδα.

Η νόμιμη ευθανασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία με δύο τρόπους: ένας γιατρός μπορεί να δώσει στον ασθενή φάρμακα για να τα διαχειριστεί ο ίδιος, ή ένας γιατρός μπορεί ο ίδιος να χορηγήσει τα φάρμακα. Ωστόσο η έφηβη φαίνεται  ότι χρησιμοποίησε το δικαίωμα της να σταματήσει να τρώει και να πίνει και να αρνηθεί την ιατρική περίθαλψη με δεδομένο ότι οι γονείς και οι γιατροί δεν θα παρενέβαιναν στην απόφασή της παρά τη θέλησή της.

Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση) Facebook Twitter
Η Noa με την μητέρα της, Lisette, που σύμφωνα με την ίδια, «ήταν πάντα εκεί για μένα».Στην ηλικία των 17, η Noa δεν χρειαζόταν γονική συναίνεση για να υποβληθεί σε ευθανασία.
Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση) Facebook Twitter
Το αίτημα της Noa για ευθανασία εγκρίθηκε επειδή πληρούσε όλους τους όρους της σχετικής νομοθεσίας, που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning», η Noa είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό. Στο βιβλίο της μίλησε επίσης για το πώς η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές έκαναν δύσκολη τη ζωή της, σημειώνοντας πως εδώ και καιρό ένιωθε απολύτως δυστυχισμένη με αποτέλεσμα να μην θέλει πια να ζει. Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής. 

Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση) Facebook Twitter
Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning», η Noa είχε περιγράψει την σεξουαλική κακοποίηση που έζησε σε μικρή ηλικία.

Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας. Όπως είχε δηλώσει τότε στην ολλανδική De Gelderlander, το μόνο που ήθελε ήταν να νιώσει επιτέλους ήρεμη και να μην πονάει πια.

Πρόσφατα η Noa ανακοίνωσε μέσω Instagram πως σταμάτησε να τρώει και να πίνει, μια απόφαση «οριστική και καθόλου παρορμητική», όπως έγραψε στους followers της. «Μετά από χρόνια που το παλεύω, τελείωσε. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε να απελευθερωθώ επειδή ο πόνος που είναι αβάσταχτος. Ουσιαστικά δεν νιώθω και πολύ ζωντανή εδώ και καιρό, επιβιώνω, και ούτε καν αυτό. Αναπνέω αλλά δεν ζω πια», εξήγησε στο ποστ της. Η Noa ζήτησε επίσης στους φίλους και τους ακολούθους της να μην προσπαθήσουν να την μεταπείσουν. «Στην προκειμένη περίπτωση, αγάπη σημαίνει απελευθέρωση», κατέληξε. 

Μια 17χρονη στην Ολλανδία, που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, πέθανε στο σπίτι της (update με διόρθωση) Facebook Twitter
Η Noa Pothoven ανακοίνωσε μέσω Instagram την απόφασή της να βάλει τέλος στη ζωή της, ζητώντας στον κόσμο να μην προσπαθήσουν να την μεταπείσουν.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η αδερφή της, χωρίς να αναφέρει περισσότερα.

Στην Ολλανδία η ευθανασία θεωρείται νόμιμη αρκεί να συμφωνεί με το αυστηρό πλαίσιο που περιγράφεται στο «Termination of Life on Request and Assisted Suicide (Review Procedures) Act», νόμος που κατοχυρώθηκε επισήμως το 2002 από την ολλανδική βουλή. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αίτημα για ευθανασία μπορούν να υποβάλουν μέχρι και παιδιά ηλικίας 12 ετών εάν το επιθυμούν, μόνο όμως αν ο γιατρός καταλήξει πως ο πόνος του ασθενούς είναι αβάσταχτος και δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης. 

Διεθνή
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM