No.1

Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρή παρέμβαση για το τείχος - Πρόθυμος να μιλήσει και στον Τραμπ

Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρή παρέμβαση για το τείχος - Πρόθυμος να μιλήσει και στον Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πρόθυμος να πει αυτοπροσώπως στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι λάθος το τείχος στα σύνορα και τον προέτρεψε να μη χωρίζει τις οικογένειες των παράτυπων μεταναστών.

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Televisa του Μεξικού, ο ποντίφικας φάνηκε να αδιαφορεί για την κριτική που δέχεται από υπερσυντηρητικούς Ρωμαιοκαθολικούς που τον χαρακτηρίζουν αιρετικό. Ο Φραγκίσκος, που έχει ήδη συγκρουστεί με τον Τραμπ για το θέμα της μετανάστευσης, συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με την βετεράνο ρεπόρτερ Βατικανού Βαλεντίνα Αλαζράκι, η οποία είναι Μεξικανή. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτή τη νέα κουλτούρα υπεράσπισης των εδαφών με την ανέγερση τοίχων. Είχαμε ήδη ένα τείχος, εκείνο του Βερολίνου, που προκάλεσε τόσους πολλούς πονοκεφάλους και τόσα πολλά δεινά», είπε.

«Το να χωρίζεις τα παιδιά από τους γονείς τους είναι αντίθετο με τους νόμους της φύσης και εκείνοι οι Χριστιανοί... δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι βάναυσο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες βαναυσότητες. Και για να υπερασπιστείτε ποιο πράγμα; Το έδαφος, ή την οικονομία μιας χώρας ή ποιος ξέρει τι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές είναι «πολύ λυπηρές». Όταν ρωτήθηκε αν θα έλεγε στον Τραμπ το ίδιο πράγμα, στην περίπτωση που βρίσκονταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέναντί του και όχι η δημοσιογράφος, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε: «Το ίδιο. Το ίδιο, επειδή το λέω δημοσίως... Έχω πει ακόμη κι ό,τι εκείνοι που χτίζουν τείχη καταλήγουν να γίνουν φυλακισμένοι μέσα στα τείχη που έχτισαν».

Ο Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ποντίφκα στο Βατικανό το 2017, υποστηρίζει ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών. Πέρσι, ο ποντίφικας κατέκρινε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα. Αργότερα, μετά τη γενική κατακραυγή, ο Τραμπ ανέτρεψε αυτήν την πολιτική. Τον περασμένο μήνα διέψευσε τα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι εξέταζε την επαναφορά της.

Στη συνέντευξη αυτή ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε επίσης για την εκστρατεία των υπερσυντηρητικών καθολικών που ζητούν από τους επισκόπους να τον καταγγείλουν ως αιρετικό για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα για τη μετάληψη των διαζευγμένων. Ο πάπας είπε ότι δεν τον πλήγωσε αυτή η κινητοποίηση αλλά την αντιμετώπισε «με αίσθηση χιούμορ». «Προσεύχομαι για αυτούς επειδή κάνουν λάθος και, καημένοι άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς χειραγωγούνται", είπε.

Με ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM