Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρή παρέμβαση για το τείχος - Πρόθυμος να μιλήσει και στον Τραμπ

Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρή παρέμβαση για το τείχος - Πρόθυμος να μιλήσει και στον Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πρόθυμος να πει αυτοπροσώπως στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι λάθος το τείχος στα σύνορα και τον προέτρεψε να μη χωρίζει τις οικογένειες των παράτυπων μεταναστών.

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Televisa του Μεξικού, ο ποντίφικας φάνηκε να αδιαφορεί για την κριτική που δέχεται από υπερσυντηρητικούς Ρωμαιοκαθολικούς που τον χαρακτηρίζουν αιρετικό. Ο Φραγκίσκος, που έχει ήδη συγκρουστεί με τον Τραμπ για το θέμα της μετανάστευσης, συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με την βετεράνο ρεπόρτερ Βατικανού Βαλεντίνα Αλαζράκι, η οποία είναι Μεξικανή. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτή τη νέα κουλτούρα υπεράσπισης των εδαφών με την ανέγερση τοίχων. Είχαμε ήδη ένα τείχος, εκείνο του Βερολίνου, που προκάλεσε τόσους πολλούς πονοκεφάλους και τόσα πολλά δεινά», είπε.

«Το να χωρίζεις τα παιδιά από τους γονείς τους είναι αντίθετο με τους νόμους της φύσης και εκείνοι οι Χριστιανοί... δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι βάναυσο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες βαναυσότητες. Και για να υπερασπιστείτε ποιο πράγμα; Το έδαφος, ή την οικονομία μιας χώρας ή ποιος ξέρει τι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές είναι «πολύ λυπηρές». Όταν ρωτήθηκε αν θα έλεγε στον Τραμπ το ίδιο πράγμα, στην περίπτωση που βρίσκονταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέναντί του και όχι η δημοσιογράφος, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε: «Το ίδιο. Το ίδιο, επειδή το λέω δημοσίως... Έχω πει ακόμη κι ό,τι εκείνοι που χτίζουν τείχη καταλήγουν να γίνουν φυλακισμένοι μέσα στα τείχη που έχτισαν».

Ο Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ποντίφκα στο Βατικανό το 2017, υποστηρίζει ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών. Πέρσι, ο ποντίφικας κατέκρινε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα. Αργότερα, μετά τη γενική κατακραυγή, ο Τραμπ ανέτρεψε αυτήν την πολιτική. Τον περασμένο μήνα διέψευσε τα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι εξέταζε την επαναφορά της.

Στη συνέντευξη αυτή ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε επίσης για την εκστρατεία των υπερσυντηρητικών καθολικών που ζητούν από τους επισκόπους να τον καταγγείλουν ως αιρετικό για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα για τη μετάληψη των διαζευγμένων. Ο πάπας είπε ότι δεν τον πλήγωσε αυτή η κινητοποίηση αλλά την αντιμετώπισε «με αίσθηση χιούμορ». «Προσεύχομαι για αυτούς επειδή κάνουν λάθος και, καημένοι άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς χειραγωγούνται", είπε.

Με ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM