Στη Νότια Αφρική κάνουν λόγο για μία από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις παραμέλησης ζώων που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς περισσότερα από 100 λιοντάρια και άλλα ζώα βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση σε εγκατάσταση αιχμαλωσίας.

 

Η υπόθεση που προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, ήρθε στο φως πριν από μερικές μέρες, καθώς ανώνυμα κάποιος έστειλε τα ντοκουμέντα σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος στη συνέχει ενημέρωσε τον αρμόδιο φορέα προστασίας άγριας ζωης NSPCA, που είναι υπεύθυνος για την επιβολή της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων στην Νότιο Αφρική.

 

Όταν οι επιθεωρητές της NSPCA επισκέφθηκαν τη μονάδα Farm Pienika, βρήκαν τα δεκάδες ζώα σε φριχτή κατάσταση. 27 λιοντάρια ήταν προσβεβλημένα από ψώρα, μια δερματική ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά ακάρεα. Ήταν τόσο σοβαρή η κατάστασή τους, που είχαν χάσει σχεδόν όλη τη γούνα τους. Οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι τα ζώα ζούσαν στριμωγμένα σε βρόμικους χώρους. Τριάντα λιοντάρια είχαν κλειστεί σε χώρο που κανονικά προορίζεται για δύο ζώα. Τουλάχιστον τρία μικρά λιοντάρια βρέθηκαν να πάσχουν από μια νευρολογική κατάσταση που ονομάζεται μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια φλεγμονή του εγκεφάλου που τα εμπόδιζε να περπατήσουν. 

 

 

 

Ο Douglas Wolhuter, διευθυντής της NSPCA που επιθεώρησε το αγρόκτημα, δήλωσε συγκλονισμένος από τη φρίκη που αντίκρισε στη μονάδα. Η φάρμα ανήκει στον Jan Steinman, ο οποίος είναι εισηγμένος στο διαδίκτυο ως μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Νότιας Αφρικής Predator (SAPA). Η οργάνωση ευνοεί την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία και ισχυρίζεται ότι το κυνήγι είναι «νόμιμο και οικολογικά υπεύθυνο».  Απαιτεί από τα μέλη της να τηρούν υψηλά πρότυπα. Ο Steinman όχι απλά δεν το έκανε, αλλά είχε στην κατοχή του ζώα που  ήταν καταδικασμένα σε μαρτυρικό θάνατο. Τώρα αναμένεται να δικαστεί με πολλαπλές κατηγορίες να επιβαρύνουν το φάκελό του μετά την έρευνα στην ιδιοκτησία του.

 

Σε ένα δελτίο τύπου, η SAPA ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε διεξοδική έρευνα και ότι θα κινήσουν αμέσως πειθαρχικές ενέργειες εναντίον του Steinman. Στην ιστοσελίδα της, η SAPA απαριθμεί κανόνες και πρότυπα για την καλή μεταχείριση των ζώων.

 

 

 

Εκτιμάται όμως πως αυτά τα λιοντάρια στις εγκαταστάσεις της Pienika Farm είναι πιθανότερο να εκτρέφονταν για το εμπόριο των οστών τους το οποίο χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στο εμπόριο των οστών των τίγρεων για την παραδοσιακή ιατρική στην Ασία. Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τον τουρισμό ή το κυνήγι τροπαίων πρέπει να φαίνονται υγιή, και τα λιοντάρια αυτά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτή η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τις σκοτεινές πρακτικές στη βιομηχανία εκμετάλλευσης λιονταριών και άγριων ζώων που συχνά καταγγέλλεται στη Αφρική καθώς ο τζίρος είναι τεράστιος και οι συνθήκες ανεξέλεγκτες. 

 

 

 

Γιατροί και ειδικοί φροντίζουν τώρα τα λιοντάρια, αλλά το μέλλον τους είναι επίσης αβέβαιο. Σε μερικά έγινε ευθανασία καθώς η κατάστασή τους ήταν μη αντιμετωπίσιμη. Μετά από χρόνια σε αιχμαλωσία, δεν μπορούν να απελευθερωθούν στην άγρια φύση και η Νότια Αφρική δεν έχει αρκετά καταφύγια για να τα φιλοξενήσει όλα. «Δυστυχώς δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την αποκατάσταση 100 λιονταριών ταυτόχρονα», λέει ο διευθυντής της οργάνωσης Human Society International / Africa. «Είναι μια εξαιρετικά λυπηρή κατάσταση, με αυτά τα λιοντάρια να είναι τα αθώα θύματα».

 

Με πληροφορίες από National Geographic/ Smithsonian

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr