Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά Facebook Twitter
EPA
0

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά χθες Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στα σύνορα με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού  θύλακα

Ο Αμπντάλα Αμπντ αλ Άαλ, 24 ετών, χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα στην πρώτη κινητοποίηση μετά την ανάφλεξη της βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου της κυβέρνησης της Χαμάς. Άλλοι 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά κι ένας τραυματιοφορέας.

Οι κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται κατά μήκος του τείχους στα σύνορα κάθε Παρασκευή, αλλά η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση ήταν αισθητά μειωμένη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.Μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περίπου 6.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις. Δεν εκφράστηκε για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.

Η χθεσινή διαδήλωση χαρακτηρίστηκε η πρώτη δοκιμασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από τη χειρότερη έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014.

Από το περασμένο Σάββατο ως το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ έπληξε πάνω από 350 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 700 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, από τις οποίες 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Στην πλευρά του Ισραήλ αναφέρθηκαν τέσσερις νεκροί, στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους. Η κινητοποίηση έχει κεντρικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ για πάνω από δέκα χρόνια.

Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπομένουν ελλείψεις πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης, μεταξύ πολλών άλλων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM