Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά Facebook Twitter
EPA
0

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά χθες Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στα σύνορα με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού  θύλακα

Ο Αμπντάλα Αμπντ αλ Άαλ, 24 ετών, χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα στην πρώτη κινητοποίηση μετά την ανάφλεξη της βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου της κυβέρνησης της Χαμάς. Άλλοι 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά κι ένας τραυματιοφορέας.

Οι κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται κατά μήκος του τείχους στα σύνορα κάθε Παρασκευή, αλλά η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση ήταν αισθητά μειωμένη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.Μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περίπου 6.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις. Δεν εκφράστηκε για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.

Η χθεσινή διαδήλωση χαρακτηρίστηκε η πρώτη δοκιμασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από τη χειρότερη έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014.

Από το περασμένο Σάββατο ως το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ έπληξε πάνω από 350 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 700 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, από τις οποίες 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Στην πλευρά του Ισραήλ αναφέρθηκαν τέσσερις νεκροί, στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους. Η κινητοποίηση έχει κεντρικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ για πάνω από δέκα χρόνια.

Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπομένουν ελλείψεις πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης, μεταξύ πολλών άλλων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM