Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Γάζα: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά Facebook Twitter
EPA
0

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά χθες Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στα σύνορα με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού  θύλακα

Ο Αμπντάλα Αμπντ αλ Άαλ, 24 ετών, χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα στην πρώτη κινητοποίηση μετά την ανάφλεξη της βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου της κυβέρνησης της Χαμάς. Άλλοι 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά κι ένας τραυματιοφορέας.

Οι κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται κατά μήκος του τείχους στα σύνορα κάθε Παρασκευή, αλλά η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση ήταν αισθητά μειωμένη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.Μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περίπου 6.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις. Δεν εκφράστηκε για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.

Η χθεσινή διαδήλωση χαρακτηρίστηκε η πρώτη δοκιμασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από τη χειρότερη έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014.

Από το περασμένο Σάββατο ως το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ έπληξε πάνω από 350 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 700 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, από τις οποίες 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Στην πλευρά του Ισραήλ αναφέρθηκαν τέσσερις νεκροί, στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους. Η κινητοποίηση έχει κεντρικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ για πάνω από δέκα χρόνια.

Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπομένουν ελλείψεις πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης, μεταξύ πολλών άλλων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM