Οργή για την παρουσία φασιστικού εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου

Οργή για την παρουσία φασιστικού εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου Facebook Twitter
1

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία ενός περιπτέρου του νεοφασιστικού εκδοτικού οίκου Altaforte στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Ο εκδοτικός οίκος, που πρόσκειται στο νεοφασιστικό κίνημα CasaPound, θα δώσει το παρών στο Τορίνο κυρίως με ένα βιβλίο που περιέχει συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Το βιβλίο «Είμαι ο Σαλβίνι» υπογράφεται από τη δημοσιογράφο Κιάρα Τζανίνι.

«Ήμασταν προετοιμασμένη για την πολεμική, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο μοχθηρίας. Ορισμένοι ανακοίνωσαν ξεκάθαρα στο διαδίκτυο ότι θα έρχονταν στο Τορίνο για να μας ρίξουν βόμβες μολότοφ», δήλωσε ο διευθυντής του Altaforte, Φραντσέσκο Παολάτσι. «Και όλα αυτά για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε έναν πολιτικό, ο οποίος στηρίζεται από τον έναν στους τρεις Ιταλούς», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa, ο εκδότης που αυτοχαρακτηρίζεται φασίστας και δεν διστάζει να αποκαλέσει τον Μπενίτο Μουσολίνι «τον καλύτερο πολιτικό άνδρα της Ιταλίας».

Πολλοί άλλοι εκδότες και συγγραφείς εξοργίστηκαν για την παρουσία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτή απόδοση τιμών στην ακροδεξιά. Αρκετοί δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την έκθεση, το σημαντικότερο από τα ετήσια «ραντεβού» των Ιταλών εκδοτών κάθε χρόνο.

Σε επιστολή της προς την επιτροπή διοργάνωσης της έκθεσης, μια γυναίκα που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και ο διευθυντής του Μουσείου του Άουσβιτς ζήτησαν την απομάκρυνση του περιπτέρου της AltaForte προειδοποιώντας ότι θα ακυρώσουν τη δική τους παρουσία. «Δεν μπορείτε να ζητάτε από επιζώντες να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ανθρώπους που αμφισβητούν τα ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα», γράφουν στην επιστολή αυτή.

Άλλοι πάντως, σκοπεύουν να συμμετάσχουν κανονικά, όπως ο εκδότης Στέφανο Μάουρι που είπε ότι «προτιμά να καταπολεμά την άγνοια με καλά βιβλία». Η δήμαρχος του Τορίνου, Κιάρα Απεντίνο, που είναι μέλος του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, έγραψε στο Facebook ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε το πεδίο επειδή οι ιδέες θα πρέπει να καταπολεμούνται από ακόμη ισχυρότερες ιδέες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πάντως έχουμε παράξενες ευαισθησίες...Στη Βαλτετσίου υπάρχουν οι εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος που πωλούν best sellers όπως το Ανταρτικό Πόλεων 1974-1985 του Καραμπελιά."Θα πάω στον Καραμπελια -Παναγιά μου- πούχει λεβεντες νεους,αναρχικούς κι ωραίους, μολότοφ κι αλυσίδες και θα τα κάνω βίδες".Η συνέντευξη ενός εκλεγμένου πολιτικού παρουσιάζεται ως φασισμός αλλά η ωραιοποίηση της τρομοκρατίας ειναι mainstream.Να τα συζητάμε ανοιχτά αυτά παιδιά. Όχι κρυψινοιες. Να πούμε "ναι, φασίστας ο Σαλβινι" αλλά πχ "οι αλληλέγγυοι του Κουφοντινα είναι αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατιας". Να ξέρουμε ποιοι μιλάμε με ποιους.