Για το σύστημα sonar που θα συμβάλει στις έρευνες για τον εντοπισμό των πτωμάτων από τα θύματα του serial killer μίλησε ο Ίωνας Νικολάου, ο παραιτηθείς  υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου,. 

 

Ο κ. Νικολάου εκτιμά ότι η χρήση του συστήματος θα προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίσει τις σορούς. «Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να βρούμε τα πτώματα και να σταλούν στους οικείους τους», είπε ο κ. Νικολάου μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 24/7  και προανήγγειλε τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργάνου για τη διερεύνηση περιστατικών παραβίασης δικαιωμάτων ανθρώπων από τρίτες χώρες.

 

O παραιτηθείς υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και ο ύποπτος να «οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπου θα αντιμετωπίσει ποινές ισόβιας φυλάκισης».Εξήγησε ακόμη τις διαφορές ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα σε ότι αφορά την σχέση αστυνομίας και δικαιοσύνης.

 

«Στην Ελλάδα, οι εισαγγελείς υπάγονται στις δικαστικές αρχές. Στην Κύπρο, η αστυνομία, με την συμπλήρωση των ανακρίσεων απευθύνεται στον γενικό εισαγγελέα. Παρακάμπτεται εντελώς το υπουργείο και ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα επί των θεμάτων. Και πολύ σωστά γίνεται, για να υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Έτσι, δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχω γνώση, γιατί θα ήταν υπέρβαση εξουσίας».

 

Για τον προσφάτως αποπεμφθέντα διοικητή της αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, εκτίμησε πως εκείνος «έκρινε ότι θα ήταν για τον ίδιο προτιμότερο να εξηγήσει το τι είχε γίνει, για τις έρευνες που είχαν γίνει. Ο Πρόεδρος είχε εντελώς διαφορετική άποψη και έτσι τον έπαψε από τα καθήκοντα του».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από την ανεξάρτητη αρχή εξερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας,«για να καταδειχθεί η ύπαρξη ευθυνών και αυτό θα γίνει. Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να φανούν τα κενά και να ληφθούν τα μέτρα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα θέματα αυτά».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr