Γαλλία: Επιμένουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» - Επεισόδια με δακρυγόνα στην 25η κινητοποίηση

Γαλλία: Επιμένουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» - Επεισόδια με δακρυγόνα στην 25η κινητοποίηση Facebook Twitter
0

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων, η γαλλική αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά την 25η κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» εναντίον της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στη χώρα, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους πολλών πόλεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, γύρω στις 2 το μεσημέρι οι διαδηλωτές ανέρχονταν στις 5.500, εκ των οποίων οι 2.600 στο Παρίσι. Την περασμένη εβδομάδα, την ίδια ώρα, η κινητοποίηση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή περίπου 9.600 ανθρώπων σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν 2.000 «Κίτρινα Γιλέκα», με βάση την εκτίμηση των τοπικών αρχών, διαδήλωσαν στο Στρασβούργο. Οι οργανωτές σκόπευαν με αυτήν την κινητοποίηση να διεθνοποιήσουν το κίνημα, κάνοντας πορεία προς το κτίριο του ευρωκοινοβουλίου, έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι προηγούμενες συγκεντρώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Στρασβούργο ήταν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, ειρηνικές. Φοβούμενες ταραχές και καταστροφή δημοσίων κτιρίων, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και απέκλεισαν την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και άλλοι θεσμοί της ΕΕ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι αστυνομικοί εκτόξευσαν πολλά δακρυγόνα για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Στις εικόνες που πρόβαλε η γαλλική τηλεόραση διακρίνονται μασκοφόροι να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα.

Ένας διαδηλωτής, ο Πασκάλ Αρτέρ, 58 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ανακοινώσεις του Μακρόν δεν περιλάμβαναν «τίποτα το συγκεκριμένο», εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να συμμετάσχει και πάλι στις κινητοποιήσεις. Την ίδια εντύπωση εκφράζουν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και πολλές ομάδες των «Κίτρινων Γιλέκων», που εκτιμούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν αρκούν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM
Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM