Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter
O νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιλά τη σύζυγό του όταν ανακοινώνεται πως κέρδισε τις εκλογές
0

Αλλάζει σελίδα από σήμερα η Ουκρανία με νέο πρόεδρο τον κωμικό της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παραδέχτηκε τη μεγάλη ήττα του.

Νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα είναι ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ηλικίας μόλις 41 ετών.

Ο ηθοποιός που ως πρότινος η μόνη του σχέση με την πολιτική ήταν πως υποδυόταν τον αρχηγό του Κράτους σ' ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ θεωρούνταν αδιαφιλονίκητο φαβορί και οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε στον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που απαιτείτο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος, κάτι που έγινε απόψε.

Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος συγκέντρωνε πάνω από 70% των προθέσεων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος -- ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα», λέει ο Ζελένσκι. Παρότι υπόσχεται να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορήθηκε από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με τον στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο, θα αποχωρήσει από την προεδρία τον επόμενο μήνα, αλλά δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που του δίνουν μόλις το 25% των ψήφων, είναι προφανείς και μου δίνουν κάθε λόγο να καλέσω τον αντίπαλό μου και να τον συγχαρώ (καθώς λαμβάνει το 73% ψήφων), δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον των υποστηρικτών του. «Αποδέχομαι αυτή την απόφαση. Αφήνω το αξίωμά μου αλλά θέλω να τονίσω με αποφασιστικότητα: δεν αφήνω πολιτική», πρόσθεσε ενώ βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία εισήλθε σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά σήμερα έπειτα από δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Ζελένσκι, ένας κωμικός με πολιτική απειρία και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό πρόγραμμα, κερδίζει εύκολα αρκετές ψήφους για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος σε μια χώρα σε πόλεμο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ