Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter
O νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιλά τη σύζυγό του όταν ανακοινώνεται πως κέρδισε τις εκλογές
0

Αλλάζει σελίδα από σήμερα η Ουκρανία με νέο πρόεδρο τον κωμικό της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παραδέχτηκε τη μεγάλη ήττα του.

Νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα είναι ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ηλικίας μόλις 41 ετών.

Ο ηθοποιός που ως πρότινος η μόνη του σχέση με την πολιτική ήταν πως υποδυόταν τον αρχηγό του Κράτους σ' ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ θεωρούνταν αδιαφιλονίκητο φαβορί και οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε στον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που απαιτείτο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος, κάτι που έγινε απόψε.

Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος συγκέντρωνε πάνω από 70% των προθέσεων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος -- ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα», λέει ο Ζελένσκι. Παρότι υπόσχεται να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορήθηκε από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με τον στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο, θα αποχωρήσει από την προεδρία τον επόμενο μήνα, αλλά δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

Ουκρανία: O κωμικός της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος - Ήττα Ποροσένκο Facebook Twitter

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που του δίνουν μόλις το 25% των ψήφων, είναι προφανείς και μου δίνουν κάθε λόγο να καλέσω τον αντίπαλό μου και να τον συγχαρώ (καθώς λαμβάνει το 73% ψήφων), δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον των υποστηρικτών του. «Αποδέχομαι αυτή την απόφαση. Αφήνω το αξίωμά μου αλλά θέλω να τονίσω με αποφασιστικότητα: δεν αφήνω πολιτική», πρόσθεσε ενώ βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία εισήλθε σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά σήμερα έπειτα από δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Ζελένσκι, ένας κωμικός με πολιτική απειρία και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό πρόγραμμα, κερδίζει εύκολα αρκετές ψήφους για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος σε μια χώρα σε πόλεμο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM