Η μαριχουάνα έγινε νόμιμη στον Καναδά αλλά ο κόσμος προτιμά να αγοράζει παράνομα

Η μαριχουάνα έγινε νόμιμη στον Καναδά αλλά ο κόσμος προτιμά να αγοράζει παράνομα Facebook Twitter
0

Έξι μήνες μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, το κοινό επιστρέφει στα παραδοσιακά παράνομα στέκια, αντιδρώντας στη χαμηλή ποιότητα και τις ακριβές τιμές της νόμιμης αγοράς

«Δεν σε αφήνουν να δεις τι παίρνεις», «Δεν μπορείς να μυρίσεις το προϊόν», «Είναι πολύ ακριβό»... Αυτές είναι μερικές από τις βασικές ενστάσεις των νεαρών καταναλωτών νόμιμης μαριχουάνας στον Καναδά, πριν στραφούν και πάλι στα παραδοσιακά παράνομα στέκια.

Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα από αυτές που ανήκουν στην ομάδα των G7 ισχυρών του πλανήτη που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, το πείραμα όμως ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην αδυναμία των νόμιμων παραγωγών να ανταποκριθούν στη ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν διαρκώς τα μαγαζιά διανομής που έχουν ανοίξει με άδεια ράφια.

Κατά συνέπεια, ο συντριπτικά μεγαλύτερος τζίρος από τις πωλήσεις κάνναβης στη χώρα – πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ – εξακολουθεί να γίνεται στην παράνομη αγορά, παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό ότι η νομιμοποίηση θα εξαφάνιζε τη μαύρη αγορά των προϊόντων κάνναβης.

Όμως τα έντονα προβλήματα κάλυψης της τεράστιας ζήτησης που έχουν συναντήσει οι νόμιμοι καλλιεργητές και διανομείς, σε συνδυασμό με τα παράπονα πολλών καταναλωτών ότι το προϊόν τους είναι κατώτερο του ανταγωνισμού, έχει στείλει πολύ κόσμο πίσω στην «παραβατική» δραστηριότητα.

Σημαντική είναι επίσης και η οικονομική παράμετρος, από τη στιγμή που η μέση τιμή ανά γραμμάριο της παράνομης κάνναβης είναι 36% πιο φτηνή από την αντίστοιχη ποσότητα νόμιμης.

Η κυβέρνηση πάντως ελπίζει στην ανάκαμψη της αγοράς νόμιμης φούντας με την έναρξη του δεύτερου σταδίου νομιμοποίησης – την πώληση τροφίμων και ποτών με βάση την κάνναβη – τον επόμενο Οκτώβριο.

Με στοιχεία από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM