Η μαριχουάνα έγινε νόμιμη στον Καναδά αλλά ο κόσμος προτιμά να αγοράζει παράνομα

Η μαριχουάνα έγινε νόμιμη στον Καναδά αλλά ο κόσμος προτιμά να αγοράζει παράνομα Facebook Twitter
0

Έξι μήνες μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, το κοινό επιστρέφει στα παραδοσιακά παράνομα στέκια, αντιδρώντας στη χαμηλή ποιότητα και τις ακριβές τιμές της νόμιμης αγοράς

«Δεν σε αφήνουν να δεις τι παίρνεις», «Δεν μπορείς να μυρίσεις το προϊόν», «Είναι πολύ ακριβό»... Αυτές είναι μερικές από τις βασικές ενστάσεις των νεαρών καταναλωτών νόμιμης μαριχουάνας στον Καναδά, πριν στραφούν και πάλι στα παραδοσιακά παράνομα στέκια.

Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα από αυτές που ανήκουν στην ομάδα των G7 ισχυρών του πλανήτη που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, το πείραμα όμως ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην αδυναμία των νόμιμων παραγωγών να ανταποκριθούν στη ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν διαρκώς τα μαγαζιά διανομής που έχουν ανοίξει με άδεια ράφια.

Κατά συνέπεια, ο συντριπτικά μεγαλύτερος τζίρος από τις πωλήσεις κάνναβης στη χώρα – πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ – εξακολουθεί να γίνεται στην παράνομη αγορά, παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό ότι η νομιμοποίηση θα εξαφάνιζε τη μαύρη αγορά των προϊόντων κάνναβης.

Όμως τα έντονα προβλήματα κάλυψης της τεράστιας ζήτησης που έχουν συναντήσει οι νόμιμοι καλλιεργητές και διανομείς, σε συνδυασμό με τα παράπονα πολλών καταναλωτών ότι το προϊόν τους είναι κατώτερο του ανταγωνισμού, έχει στείλει πολύ κόσμο πίσω στην «παραβατική» δραστηριότητα.

Σημαντική είναι επίσης και η οικονομική παράμετρος, από τη στιγμή που η μέση τιμή ανά γραμμάριο της παράνομης κάνναβης είναι 36% πιο φτηνή από την αντίστοιχη ποσότητα νόμιμης.

Η κυβέρνηση πάντως ελπίζει στην ανάκαμψη της αγοράς νόμιμης φούντας με την έναρξη του δεύτερου σταδίου νομιμοποίησης – την πώληση τροφίμων και ποτών με βάση την κάνναβη – τον επόμενο Οκτώβριο.

Με στοιχεία από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM