H 19χρονη Nusrat κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο - Τελικά την περιέλουσαν με κηροζίνη και την έκαψαν

H 19χρονη Nusrat κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο - Τελικά την περιέλουσαν με κηροζίνη και την έκαψαν Facebook Twitter
3

Η Nusrat Jahan Rafi βρήκε τραγικό θάνατο. Την περιέλουσαν με κηροζίνη και της έβαλαν φωτιά στο σχολείο της στο Μπαγκλαντές. Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε καταθέσει μια καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του διευθυντή της.

Το θάρρος της να μιλήσει ενάντια στη σεξουαλική επίθεση, ο θάνατός της πέντε ημέρες μετά και όλα όσα συνέβησαν στο μεταξύ, έχουν απασχολήσει το Μπαγκλαντές και έστρεψαν την προσοχή στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε αυτή τη συντηρητική χώρα της Νότιας Ασίας.

Η Nusrat ήταν 19 ετών, από το Feni, μια μικρή πόλη νότια της Ντάκα. Σπούδαζε σε μια ισλαμική σχολή.

Στις 27 Μαρτίου, είπε ότι ο διευθυντής της την κάλεσε στο γραφείο του και επανειλημμένα την άγγιξε με ακατάλληλο τρόπο. Πριν προχωρήσει περισσότερο, εκείνη έτρεξε έξω και τελικά τον κατήγγειλε.

Πολλά κορίτσια και νέες γυναίκες στο Μπαγκλαντές επιλέγουν να μην αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους με σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, επειδή φοβούνται ή ντρέπονται για την αντίδραση από την κοινωνία ή τις οικογένειές τους. Αυτό που έκανε η Nusrat Jahan ήταν διαφορετικό καθώς πήγε στην αστυνομία με τη βοήθεια της οικογένειάς της την ημέρα που έγινε η κακοποίηση.

Στο τοπικό αστυνομικό τμήμα κατέθεσε με φόβο όσα έζησε. Ο αξιωματικός την κατέγραψε με το τηλέφωνό του, ενώ εκείνη περιέγραφε τα όσα έγιναν.

Στο βίντεο η Nusrat προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπό της με τα χέρια της. Ο αστυνομικός ακούγεται να λέει πως η καταγγελία δεν είναι σημαντική και της λέει να μετακινήσει τα χέρια της από το πρόσωπό της. Το βίντεο κυκλοφορεί αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Η Nusrat Jahan Rafi ήταν από μια μικρή πόλη και μια συντηρητική οικογένεια. Για ένα κορίτσι στη θέση της, η καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να έχει συνέπειες. Τα θύματα συχνά αντιμετωπίζουν κριτική από τις κοινότητές τους, παρενοχλούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχονται βίαιες επιθέσεις. Η Nusrat τα έζησε όλα αυτά.

Στις 27 Μαρτίου, αφού πήγε στην αστυνομία, συνέλαβαν τον διευθυντή. Τα πράγματα όμως έγιναν χειρότερα για την Nusrat. Μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί από δύο άνδρες φοιτητές και οι τοπικοί πολιτικοί την στήριζαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να κατηγορούν την Nusrat. Η οικογένειά της λέει ότι άρχισαν να ανησυχούν για την ασφάλειά της.

Παρ 'όλα αυτά, στις 6 Απριλίου, 11 ημέρες μετά την σεξουαλική επίθεση, η Nusrat πήγε στο σχολείο της για τις τελικές εξετάσεις της.

Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά, ένας συμμαθητής της την πήρε στην οροφή του σχολείου, λέγοντας ότι ένας από τους φίλους της ξυλοκοπήθηκε. Όταν η Nusrat έφτασε στην ταράτσα τέσσερα ή πέντε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους την περικύκλωσαν και την πίεζαν να αποσύρει την καταγγελία εναντίον του διευθυντή. Όταν αρνήθηκε, την πυρπόλησαν.

H 19χρονη Nusrat κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο - Τελικά την περιέλουσαν με κηροζίνη και την έκαψαν Facebook Twitter

Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι οι δολοφόνοι θέλησαν να «φανεί σαν αυτοκτονία». Το σχέδιό τους απέτυχε όταν η Nusrat κατάφερε να ξεφύγει και τελικά ήταν σε θέση να δώσει μια ακόμη κατάθεση πριν πεθάνει.

Ένας από τους δολοφόνους κρατούσε το κεφάλι της κάτω με τα χέρια του, έτσι δεν είχε χυθεί κηροζίνη εκεί και γι' αυτό το κεφάλι δεν κάηκε. Αλλά όταν η Nusrat οδηγήθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, οι γιατροί αντιμετώπισαν εγκαύματα στο 80% του σώματός της. Δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τα εγκαύματα και την έστειλαν στο νοσοκομείο της Ντάκα.

Στο ασθενοφόρο, φοβούμενοι ότι δεν θα επιβιώσει, κατέγραψαν μια δήλωσή της με το κινητό τηλέφωνο του αδελφού της. «Ο δάσκαλος με άγγιξε, θα πολεμήσω αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου πνοή», ακούγεται να λέει. Κατονόμασε επίσης μερικούς από τους επιτιθέμενους της που ήταν συμμαθητές της.

Στις 10 Απριλίου πέθανε. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία της.

Από τότε η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, επτά από τους οποίους φέρονται εμπλέκονται στη δολοφονία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο άνδρες μαθητές που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία υπέρ του διευθυντή. Ο ίδιος ο διευθυντής παραμένει υπό κράτηση. Ο αστυνομικός που κατέγραψε την καταγγελία της Nusrat για σεξουαλική παρενόχληση έχει απομακρυνθεί από τη θέση του και μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.

Η Πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα συναντήθηκε με την οικογένεια της 19χρονης στη Ντάκα και υποσχέθηκε ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δολοφονία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. 

Ο θάνατος της Nusrat έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και χιλιάδες έχουν χρησιμοποιήσει τα social media για να εκφράσουν την οργή τους.

Σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των γυναικών του Μπαγκλαντές «Mahila Parishad», υπήρξαν 940 περιστατικά βιασμού στο Μπαγκλαντές το 2018. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καθώς ο φόβος κάνει τα θύματα να διστάζουν να μιλήσουν.

Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από τη δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση, αντιμετωπίζει και πάλι παρενοχλήσεις. Το στίγμα παραμένει για χρόνια, υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός και έλλειψη προθυμίας από την αστυνομία να διερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τελικά το θύμα ζει υπό καθεστώς φόβου.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Οι φεμινίστριες της Δύσης, όπως και οι απανταχού Αριστεροί, δυστυχώς είναι απασχολημένοι με άλλα σοβαρότερα θέματα αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να το σχολιάσουν. Τι είναι σοβαρότερο θέμα? Το δικαίωμα των γυναικών να φορούν μαντήλα στην Ευρώπη ας πούμε. Αλήθεια άκουσε κανείς για τον Μουσουλμάνο που επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια τον μαιευτήρα της γυναίκας του στην Λέρο? Γιατί πολύ απλά ήτανε άντρας και δεν τα επιτρέπει αυτά η θρησκεία τους. Μακάρι να γίνουμε σωστό πολυπολιτισμικό κράτος κάποια στιγμή και να παρέχουμε τις σωστές υπηρεσίες, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι που ζούνε στον μεσαίωνα να αισθάνονται σαν το σπίτι τους.
"... ο πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα συναντήθηκε με την οικογένεια της 19χρονης στη Ντάκα και υποσχέθηκε ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δολοφονία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη."Μακαρι. Αλλα οπως το βλεπω, πιο πιθανο μου φαινεται να κατεβουν στους δρομους υποστηρικτες των εμπλεκομενων στη δολοφονια, και να ζητανε την απελευθερωση τους. Ειπαμε, δευτερης, μην πω και τριτης κατηγοριας πολιτες οι γυναικες. Κι οχι μονο σε βαθια συντηρητικα ισλαμικα (στο μεγαλυτερο ποσοστο τους) κρατη. Εδω το στολιδι της ελληνικης εκκλησιας ο Αμβροσιος ειπε την αλλη "ξετσιπωτη" επειδη τολμησε να τον κρινει. Να τον κρινει ποια; Μια γυναικα! Τσκ τσκ τσκ.