Σε δημοπρασία το όπλο που τραυμάτισε θανάσιμα τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Σε δημοπρασία το όπλο που τραυμάτισε θανάσιμα τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ Facebook Twitter
0

Το περίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου και η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40-60.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το ρεβόλβερ εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ. Το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ. Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη.

Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών (όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα) και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;».

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρα για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.

Το 2011 πάντως Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.

Για τους ειδικούς του Auction Art, η θεωρία αυτή δεν διαψεύδει τις αναλύσεις που έγιναν στο όπλο, καθώς, όπως λένε, είναι επίσης πιθανό να το εγκατέλειψαν στο χωράφι τα παιδιά που έπαιζαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM