Μια ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 500 πόλεις, κομητείες και γηγενείς αμερικανούς στις ΗΠΑ, έχει καταθέσει μια μαζική μήνυση κατηγορώντας τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ - ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής του παυσίπονου οπιούχου OxyContin.

 

Η μήνυση κατηγορεί την οικογένεια για την πρόκληση της χειρότερης κρίσης οπιοειδών στην αμερικανική ιστορία.

 

Η ομάδα αντιπροσωπεύει κοινότητες σε 26 πολιτείες και οκτώ φυλές και κατηγορεί τα μέλη της οικογένειας Sackler ότι εν γνώσει τους παραβιάζουν νόμους προκειμένου να πλουτίσουν με δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών έχασαν τη ζωή τους.

 

«Οκτώ άνθρωποι σε μια οικογένεια έκαναν τις επιλογές που προκάλεσαν μεγάλο μέρος της επιδημίας οπιοειδών», αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της νότιας επαρχίας της Νέας Υόρκης.

 

«Το έθνος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή επιδημία εθισμού στα οπιοειδή που ξεκίνησε και διαιωνίστηκε από τους Σέκλερ για δικό τους οικονομικό όφελος», αναφέρουν τα έγγραφα.

 

Οι κατηγορούμενοι είναι ο Richard Sackler, η Beverly Sackler, ο David Sackler, η Ilene Sackler Lefcourt, ο Jonathan Sackler, η Kathe Sackler, ο Mortimer DA Sackler και η Theresa Sackler.

 

Οι οκτώ είναι τα πιο γνωστά μέλη της βαθύπλουτης οικογένειας που είναι γνωστή από καιρό για τις δωρεές τους σε διάσημα κέντρα τέχνης και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων του Metropolitan και του Guggenheim στη Νέα Υόρκη, τα οποία αντιμετώπισαν έντονες διαμαρτυρίες για τις χορηγίες των Σάκλερ.

 

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα η Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας αποφάσισε να μην αποδεχτεί τη δωρεά από την οικογένεια και στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν πλέον άλλες δωρεές από την οικογένεια.

 

Τα δικαστικά έγγραφα κατηγορούν τα οκτώ μέλη της οικογένειας ότι σκοπίμως κρύβουν τους κινδύνους του OxyContin, το οποίο είναι πιο ισχυρό από την ηρωίνη ή τη μορφίνη. Κατηγορούνται επίσης για εξαπάτηση γιατρών και ασθενών και πως κατευθύνουν τις πωλήσεις και τις τεχνικές μάρκετινγκ που οδήγησαν σε τεράστιες υπερβολικές συνταγογραφήσεις και αυξανόμενες δόσεις σε πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν έπρεπε ποτέ να λάβουν τα χάπια.

 

«Οι πράξεις τους προκάλεσαν θανάτους, σοβαρούς τραυματισμούς και σοβαρή διατάραξη της δημόσιας ειρήνης, τάξης και ασφάλειας, είναι συνεχής και προκαλεί μόνιμη και μακροχρόνια ζημιά», γράφει η μήνυση.

 

Η οικογένεια και η φαρμακευτική εταιρεία Purdue αρνούνται κάθε κατηγορία.

 

«Αυτή η μήνυση αποτελεί μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για να στοχοποιήσουν την Purdue, να την κατηγορήσουν για όλη την κρίση των οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο εκπρόσωπος της Purdue.