Ένα σημείωμα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο Γκοκμέν Τανίς για να διαφύγει αναφέρει πως πραγματοποίησε την ένοπλη επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης «στο όνομα του Αλλάχ».

 

Επίσης, στο ίδιο κείμενο, όπως γράφει η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, ο 37χρονος Τούρκος χαιρετά τα «αδέρφια του, τους μουσουλμάνους». 

 

Με βάση το σημείωμα και τη «φύση των γεγονότων» η αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα αντιμετωπίζουν «σοβαρά» το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να ήταν τρομοκρατικό. 

 

Το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να είχε προσωπικό χαρακτήρα, όπως πχ ένα «έγκλημα τιμής», φαίνεται αυτή τη στιγμή αρκετά λιγότερο πιθανό καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σχέση ανάμεσα στον ύποπτο και τα θύματα του. 

 

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα. 

 

Βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας, ο Τανίς πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή μέχρι την Πέμπτη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.


Εκτός από τον κύριο ύποπτο, άλλοι δύο άνδρες ηλικίας 23 και 27 ετών εξακολουθούσαν σήμερα να βρίσκονται υπό κράτηση, αφού συνελήφθησαν χθες το βράδυ.

 

Καμιά διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για το βαθμό της ενδεχόμενης εμπλοκής τους.