Πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς παρουσίασε χθες το Ιράν

Πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς παρουσίασε χθες το Ιράν Facebook Twitter
ΕPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Το Ιράν παρουσίασε σήμερα έναν νέο πύραυλο κρουζ με βεληνεκές 1.300 χιλιομέτρων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η παρουσίαση έγινε καθώς η χώρα εκθέτει τα επιτεύγματά της στη διάρκεια των εορτασμών για την 40η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

«Με βεληνεκές μεγαλύτερο των 1.300 χιλιομέτρων ... αυτός ο πύραυλος κρουζ χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να τεθεί σε ετοιμότητα και μπορεί να πετάξει σε πολύ χαμηλό ύψος», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση στη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του πυραύλου.

Ο Χαταμί δήλωσε πως ο νέος πύραυλος επιφανείας-επιφανείας, με την ονομασία Χοβεϊζέχ, ανήκει στην οικογένεια πυραύλων κρουζ Σουμάρ, η οποία παρουσιάσθηκε το 2015.

Δυτικοί ειδικοί λένε πως το Ιράν συχνά υπερβάλλει όσον αφορά τις οπλικές δυνατότητές του, αν και υπάρχουν ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του μεγάλου βεληνεκούς.

Το Ιράν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι απέτυχε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο, αφού η Τεχεράνη αγνόησε αμερικανικές προειδοποιήσεις να αποφύγει τέτοια δραστηριότητα.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε αυτόν τον μήνα την Τεχεράνη να μην πραγματοποιήσει τρεις σχεδιαζόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών, για τις οποίες δήλωσε ότι θα παραβιάσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή χρησιμοποιούν βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς, που χρησιμοποιείται για να τεθούν σε τροχιά δορυφόροι, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM