Γιατί οι ΗΠΑ είναι σε «πόλεμο» με την Huawei - Το χρονικό μιας περίπλοκης υπόθεσης

Γιατί οι ΗΠΑ είναι σε «πόλεμο» με την Huawei - Το χρονικό μιας περίπλοκης υπόθεσης Facebook Twitter
EPA
1

Με τις σοβαρότερες κατηγορίες στην ιστορία της, βρίσκεται αντιμέτωπη η κινεζική Huawei στις ΗΠΑ, όπου οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για τραπεζική απάτη, κλοπή τεχνολογίας και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. 

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Huawei παραπλάνησε τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και τις τράπεζες σχετικά με τη δράση δύο θυγατρικών της εταιρειών (της Huawei Device USA και της Skycom Tech) προκειμένου να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Συνολικά, ο κινεζικός κολοσσός αντιμετωπίζει 23 κατηγορίες στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων ελέγχεται και για κλοπή τεχνολογίας από την εταιρεία T-Mobile για τον έλεγχο ανθεκτικότητας των κινητών. Η Huawei απαντά για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι έχει προχωρήσει σε συμβιβασμό με την T-Mobile και η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο από το 2014. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι κατηγορίες δεν στρέφονται μόνο εναντίον των θυγατρικών εταιρειών Huawei Device USA και Skycom Tech αλλά βαραίνουν και προσωπικά την κληρονόμο της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου. 

Η Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ του Καναδά, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Η σύλληψή της κόρης του ιδρυτή της Huawei για την υπόθεση, προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών. 

Για να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, η Μενγκ αναγκάστηκε να καταβάλει εγγύηση 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά εξακολουθεί να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από τις αρχές ενώ φορά και ηλεκτρονικό βραχιολάκι εντοπισμού στο πόδι. 

Η Μενγκ κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι επέτρεψε την επιχειρηματική δραστηριότητα των Huawei Device USA και Skycom Tech στο Ιράν, παρά την επαναφορά των αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη, που είχαν αρθεί μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015. 

Αποχωρώντας από τη συμφωνία για το Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε ακόμα αυστηρότερα μέτρα, που περιορίζουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές, τις μεταφορές και την λειτουργία τραπεζών.

Όταν είχε προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στο Βανκούβερ, η Μενγκ φέρεται να υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την Skycom, μολονότι «η Skycom είναι η Huawei», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, κατά τη διάρκεια εκείνης της ακρόασης.

Τι απαντά η Huawei

Η Huawei αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες και στην επίσημη ανακοίνωσή της τονίζει την «απογοήτευσή» της για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, καμία από τις θυγατρικές της δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, ούτε γνωρίζει οτιδήποτε για κακόβουλη δράση της Μενγκ. 

Επιπλέον απαντά πως οι κατηγορίες για κλοπή εμπορικών μυστικών έγιναν αντικείμενο διακανονισμού, στον οποίο δεν διαπιστώθηκε ούτε κάποια ζημιά, ούτε κακόβουλη πρόθεση ή συμπεριφορά. 

FBI: Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

Σε πρόσφατες δηλώσεις του για την υπόθεση, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι κατηγόρησε την Huawei για εξόφθαλμη καταφρόνηση της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Αυτές οι κατηγορίες  καταδεικνύουν την εξόφθαλμη, φερόμενη καταφρόνηση της Huawei για τους νόμους της χώρας μας και τις συνήθεις επιχειρηματικές πρακτικές παγκοσμίως» είπε ο Ρέι, προσθέτοντας πως, κατά την γνώμη του, εταιρείες όπως η Huawei συνιστούν διπλή απειλή, τόσο για την οικονομική όσο και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Κίνα: Πολιτικά κίνητρα 

Σε ενημέρωση στο Πεκίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκενγκ Σουάνγκ υποστήριξε ότι υπάρχουν «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τις απόπειρες των ΗΠΑ να «συκοφαντήσουν και να πιέσουν συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες». «Τους καλούμε να αντιμετωπίσουν της κινεζικές επιχειρήσεις με τον δίκαιο και νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε ο Γκενγκ. 

 

Η Apple, η κατασκοπεία και οι δασμοί

Η Huawei έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και πρόσφατα ξεπέρασε στην αγορά και την αμερικανική Apple, και πλέον είναι δεύτερη πίσω μόνο από τη νοτιοκορεατική Samsung. 

Όπως όμως σχολιάζει στην δική του ανάλυση το BBC, τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Huawei και για κατασκοπεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του κολοσσού ότι δεν υπόκειται σε κανέναν κυβερνητικό έλεγχο. 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ, μοιραία συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και η ίδια η Μενγκ υποστηρίζει πως χρησιμοποιείται ως «πιόνι» στα παιχνίδια ισχύος των δύο χωρών. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος διαβεβαιώνει ότι η δίωξη σε βάρος της Huawei είναι «εντελώς διακριτή» από τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο και την πολιτική των δασμών. Οι κατηγορίες πάντως έρχονται ενώ Κίνα και ΗΠΑ προετοιμάζονται για διασκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μέσα στην εβδομάδα. 

Το ζήτημα θεωρείται αγκάθι στις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας αντίστοιχες κινήσεις και από το Πεκίνο. 

Οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναβάλουν την εφαρμογή των δασμών για 90 ακόμα ημέρες, ώστε να διευκολυνθούν οι διμερείς συνομιλίες. 

Με πληροφορίες από New York Times και BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Huawei ασφαλώς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ακριβώς όπως και η Apple ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια εταιρεία.Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι.Αν γίνει δεκτό, σαν επιχείρημα, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιβληθεί ολοκληρωτικό μπανάρισμα όλων των παρόμοιων εταιριών από την πελώρια κινεζική αγορά αλλά και τις αντίστοιχες ρώσικη, ιρανική ακόμη και τουρκική. Ίσως μάλιστα δούμε και κάποιους ευρωπαίους ηγέτες με …πρωτότυπα smartphone.