Σοκαριστικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν μυστική σφαγή άρρωστων αγελάδων σε εγκαταστάσεις της Πολωνίας

Σοκαριστικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν μυστική σφαγή άρρωστων αγελάδων σε εγκαταστάσεις της Πολωνίας Facebook Twitter
0

Βίντεο που κατεγράφη κρυφά φέρεται να δείχνει ότι εξαιρετικά άρρωστες αγελάδες εισάγονται λαθραία σε ένα πολωνικό σφαγείο και σφαγιάζονται χωρίς καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις, προκαλεί αντιδράσεις εναντίον της χώρας που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Τα ντοκουμέντα προήλθαν από σφαγείο στην κεντρική πολωνική περιοχή της Μαζοβιέτ και δείχνουν τόσο αγελάδες που είναι τόσο αδύναμες ώστε να μην μπορούν να σταθούν έξω από τα φορτηγά, ενώ το σφαγείο χρησιμοποιεί ένα βαρούλκο, με σχοινιά δεμένα γύρω από τα κέρατα ή τα πόδια τους για να τις μεταφέρει.

Η σφαγή των άρρωστων αγελάδων φαίνεται να πραγματοποιείται τη νύχτα χωρίς να υπάρχουν κτηνίατροι επί τόπου, μια άλλη, σημαντική παραβίαση των βασικών προτύπων.

Οι εργαζόμενοι στο σφαγείο φαίνεται να αφαιρούν ύποπτα στοιχεία από τα σφάγια, όπως κομμάτια με πληγές από την πίεση και όγκους στο κρέας που δείχνουν ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες.

Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

 

Οι εμπειρογνώμονες που είδαν την ταινία δήλωσαν ότι αυτά τα στοιχεία εγείρουν τη δυνατότητα σοβαρών κινδύνων για την υγεία και κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και να ενημερώσει όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, δήλωσε στον Guardian ότι «αν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν εγκαταλείψει την Πολωνία τότε θα υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

Το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού, αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. 

Οι δημοσιογράφοι του Superwizjer, ενός πολωνικού ερευνητικού τηλεοπτικού προγράμματος που μεταδόθηκε στο κανάλι ειδήσεων TVN24, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πολωνικό σφαγείο στα τέλη του περασμένου έτους. Ένας δημοσιογράφος εργάστηκε υπό μυστικότητα στο σφαγείο για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Patryk Szczepaniak, τον δημοσιογράφος που εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε το βίντεο, αντί ως εργαζόμενος να επιθεωρείται από ειδικευμένους κτηνιάτρους όπως απαιτεί ο νόμος, χαρακτήριζε μόνος του κατάλληλα τα σφάγια.

«Οι επιτηρητές μου με διέταξαν να επισημάνω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω πιο όμορφο. Ήταν φρικτό, πιστέψτε με. Η μυρωδιά του σάπιου κρέατος... Έπρεπε να το κάνω πιο όμορφο με το μαχαίρι μου», λέει.

Ο ορισθείς κτηνίατρος του σφαγείου πήγαινε στις εγκαταστάσεις το επόμενο πρωί και χωρίς να κάνει έλεγχο, υπέγραφε τις πιστοποιήσεις για το κρέας.

«Οι κτηνίατροι πρέπει να είναι εκεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σφαγή, αλλά στις τρεις εβδομάδες που εργάστηκα στο σφαγείο, τους έβλεπα μόνο το πρωί. Δεν ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της σφαγής των άρρωστων αγελάδων στη νυχτερινή βάρδια. Στα χαρτιά όλα ήταν ωραία, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια καταστροφή», λέει ο δημοσιογράφος.

Μόλις το κρέας λάμβανε αυτή την πιστοποίηση, δεν επιθεωρούνταν ξανά πριν αποσταλεί στους προμηθευτές και στους καταναλωτές, ακόμη και σε άλλες χώρες. Περίπου το 80% του βόειου κρέατος που παράγεται στην Πολωνία αποστέλλεται προς εξαγωγή.

Ο Szczepaniak υπολογίζει πως σε τρεις νυχτερινές βάρδιες τουλάχιστον 28 αγελάδες που ήταν πολύ άρρωστες είχαν σφαγιαστεί ενώ αναφέρει πως και αφότου σταμάτησε να εργάζεται στο σφαγείο,  είδε φορτηγά που μετέφεραν άρρωστες αγελάδες.

Ο Paul Roger, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης για την Επιστήμη, τη Δεοντολογία και το Δίκαιο των Ζώων, δήλωσε: «Είναι εντελώς απαράδεκτο να σκοτώνουμε τα ζώα σε αυτή την κατάσταση και να τα βάζουμε στην τροφική αλυσίδα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι συνέβαινε στα ζώα χωρίς εξέταση».

Τόσο ο ιδιοκτήτης του σφαγείου όσο και ο κτηνίατρος αρνήθηκαν μπροστά στις κάμερες κάθε αδίκημα. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για το πρώτο πολωνικό σφαγείο που κατηγορείται για σφαγή άρρωστων ζώων. Στην Πολωνία, μια άρρωστη αγελάδα κοστίζει συνήθως πέντε έως έξι φορές λιγότερο από μια υγιή αγελάδα. 

Πολωνοί έμποροι διαφημίζουν αγελάδες online χρησιμοποιώντας ενδεικτικά στην περιγραφή πως το ζώο είναι τραυματισμένο για ζώα που είναι συνήθως πάρα πολύ άρρωστα για να σταθούν.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι ακριβείς κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με ιατρική κτηνιατρική γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της δίωξης ιδιοκτήτη ενός άλλου σφαγείου κοντά στο Łódź, η ανάλυση του μολυσμένου κρέατος αποκάλυψε στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βακτηρίων.

Οι ειδικοί λένε πως χωρίς επαρκή παρακολούθηση υπάρχουν αρκετές ζωονοσογόνες ασθένειες όπως η σαλμονέλα, το Ε coli και ο αφθώδης πυρετός που μπορεί να εξαπλωθούν.

Οι αποκαλύψεις θα δημιουργήσουν σοβαρές ανησυχίες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες εισάγουν πολωνικό βοδινό κρέας. Ωστόσο στην Πολωνία, παραμένει το ερώτημα εάν οι αποκαλύψεις  θα οδηγήσουν σε κάποια ρυθμιστική δράση, κάτι που δεν έγινε όταν παρόμοιο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει.

Ο Paweł Jakubczak, επικεφαλής της κτηνιατρικής επιθεώρησης της περιφέρειας της Μαζοβιέτ καταδίκασε όσα φέρονται να έγιναν και ανακοίνωσε ότι ο κτηνίατρος και ο προϊστάμενος του σφαγείου είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι η αστυνομία είχε ήδη ξεκινήσει έρευνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM