Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση

Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση Facebook Twitter
EPA
0

Για εκλογές «φάρσα» κάνει λόγο η αντιπολίτευση στο Μπαγκλαντές μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στα οποία επικράτησε με πολύ μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βία, μαζικές συλλήψεις στελεχών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον 17 νεκρούς τη μέρα των εκλογών, εργαζόμενους σε κόμματα και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας το κόμμα της Χασίνα, ο Σύνδεσμος Αουάμι, μαζί με τους συμμάχους του κέρδισαν τις 288 από τις 298 έδρες. 

To Eθνικό Κόμμα του Μπαγκλαντές, ο κυριότερος αντίπαλος του Συνδέσμου, μαζί με τους συμμάχους του κέρδισαν μόλις 7 έδρες στις πρώτες εκλογές μετά από δέκα χρόνια στις οποίες συμμετείχαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση Facebook Twitter

Υπήρξαν εκτεταμένες καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκλογικά τμήματα έκλειναν για «διάλειμμα για φαγητό», ψηφοφόροι που ήθελαν να ψηφίσουν διώχνονταν, ενώ σε πολλές κάλπες η καταμέτρηση των ψήφων έγινε πάρα πολύ γρήγορα σε μη ρεαλιστικούς χρόνους. 

Στα ΜΜΕ της χώρας υπήρξαν ανταποκρίσεις από δημοσιογράφους που λένε πως είδαν στελέχη του Συνδέσμου Αουάμι να γεμίζει με ψήφους τις κάλπες, παρουσία αστυνομικών και εκπροσώπων της εκλογικής επιτροπής.

Η αντιπολίτευση έκανε σαφές πως θα απορρίψει το αποτέλεσμα πριν καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. 

 «Ζητάμε από την εκλογική επιτροπή να κηρύξει αυτές τις εκλογές φάρσα ως άκυρες και να απαιτήσει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση» δήλωσε ο Καμάλ Χοσαΐν, που είχε το ρόλο του συντονιστή στη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήλπιζε να ανατρέψει τη Χασίνα. 

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Αουάμι, Τζαχανγκίρ Καμπίρ Νανάκ, δήλωσε στο Reuters πως η αντιπολίτευση απορρίφθηκε από τον λαό του Μπαγκλαντές και πως η άρνηση της να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν είναι ασυνήθιστη».

«Είναι η παλιά τους συνήθεια. Πιστεύαμε πως αυτή τη φορά θα δεχθούν το αποτέλεσμα, έτσι για αλλαγή. Αλλά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τις συνήθειες τους»

Τα μέλη των αντίπαλων κομμάτων συγκρούστηκαν βιαίως όλη την ημέρα των εκλογών. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Η αστυνομία σκότωσε άλλους τρεις ανθρώπους, ανάμεσα τους και ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ένας υpοψήφιος της αντιπολίτευσης μαχαιρώθηκε ενώ περπατούσε σε δρόμο της εκλογικής του περιφέρειας. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM