22 χιλιάδες βόμβες θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

22 χιλιάδες βόμβες θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,29 δις δολάρια) στη Σαουδική Αραβία για να αναπληρώσει τα εφόδια που χρησιμοποιεί στη μάχη της εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Το υπουργείο ενημέρωσε το κογκρέσο, το οποίο έχει περιθώριο 30 ημερών για να απορρίψει την πώληση, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς οι συμφωνίες έχουν ελεγχθεί προσεκτικά πριν ανακοινωθούν.

Οι πωλήσεις καθρεπτίζουν την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή του της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτών μουσουλμάνων της περιοχής στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αφού η κυβέρνησή του σύναψε συμφωνία για τα πυρηνικά με τους αντίπαλους σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η πώληση θα βοηθήσει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις, ενώ θα παρέξει και αποθέματα για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Η πώληση συμπεριλαμβάνει 22.000 κατευθυνόμενες βόμβες και βόμβες γενικής χρήσης, μεταξύ των οποίων είναι 1.000 βόμβες Paveway II που κατευθύνονται από λέιζερ και πάνω από 5.000 κιτ μετατροπής παλαιότερων βομβών σε βόμβες που κατευθύνονται με GPS.

Τα όπλα κατασκευάζονται από τις εταιρείες Boeing και Raytheon μέσω προμηθευτών που θα επιλεχθούν με διαγωνισμό.

Η πώληση στη Σαουδική Αραβία - έναν απο τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών πολεμοφοδίων στον κόσμο - μιας πιθανής δεύτερης παρτίδας από 600 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot-PAC-3 κατασκευής Lockheed Martin, εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο. Το συμβόλαιο είναι αξίας 5,05 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 δις δολάρια). Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την πώληση στην ίδια χώρα μέχρι και τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων (Littoral), κατασκευής Lockheed, για 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,25 δις δολάρια).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM