Ιταλία: Λευκή τρούφα πουλήθηκε για 85.000 ευρώ

Ιταλία: Λευκή τρούφα πουλήθηκε για 85.000 ευρώ Facebook Twitter
0

Μια σπάνια λευκή τρούφα βάρους 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δημοπρασίας που διεξήχθη χθες στην Άλμπα, κοντά στο Τορίνο.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας. Το όνομα του όμως δεν ανακοινώθηκε. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοπρασίας η τιμή «αυτής της ιδιαίτερης τρούφας δεν αντανακλά τη φετινή τιμή της αγοράς που είναι περίπου 350 ευρώ για 100 γραμμάρια». Εδώ η τιμή πώλησης ανά γραμμάριο είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη.

«Αυτό που εξηγεί την πολύ υψηλή τιμή είναι το γεγονός πως η δημοπρασία έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και το η σπανιότητα μιας τρούφας βάρους σχεδόν ενός κιλού. Όσο μεγαλύτερη είναι η τρούφα, τόσο πιο πολύτιμη είναι» εξήγησε ο εκπρόσωπος. 

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 88 χρόνια η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία.

Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου.

«Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση», εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας Αντόνιο Ντετζιάκομι.

Η φετινή συγκομιδή είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, μετά μια δύσκολη περυσινή σεζόν.

«Φέτος η σοδειά είναι πολύ καλή γιατί υπήρχαν βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταιγίδες, οι οποίες έδωσαν μια καλή δόση νερού. Και η τρούφα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια περίοδο. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας είχαμε μικρή σοδειά και η τιμή έφθανε στα 600 με 700 ευρώ τα 100 γραμμάρια», υπογράμμισε ο Ντετζιάκομι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Channel Asia

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ