Μια σπάνια λευκή τρούφα βάρους 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δημοπρασίας που διεξήχθη χθες στην Άλμπα, κοντά στο Τορίνο.

 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας. Το όνομα του όμως δεν ανακοινώθηκε. 

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοπρασίας η τιμή «αυτής της ιδιαίτερης τρούφας δεν αντανακλά τη φετινή τιμή της αγοράς που είναι περίπου 350 ευρώ για 100 γραμμάρια». Εδώ η τιμή πώλησης ανά γραμμάριο είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη.

 

«Αυτό που εξηγεί την πολύ υψηλή τιμή είναι το γεγονός πως η δημοπρασία έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και το η σπανιότητα μιας τρούφας βάρους σχεδόν ενός κιλού. Όσο μεγαλύτερη είναι η τρούφα, τόσο πιο πολύτιμη είναι» εξήγησε ο εκπρόσωπος. 

 

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 88 χρόνια η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία.

 

Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου.

 

«Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση», εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας Αντόνιο Ντετζιάκομι.

 

Η φετινή συγκομιδή είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, μετά μια δύσκολη περυσινή σεζόν.

 

«Φέτος η σοδειά είναι πολύ καλή γιατί υπήρχαν βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταιγίδες, οι οποίες έδωσαν μια καλή δόση νερού. Και η τρούφα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια περίοδο. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας είχαμε μικρή σοδειά και η τιμή έφθανε στα 600 με 700 ευρώ τα 100 γραμμάρια», υπογράμμισε ο Ντετζιάκομι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Channel Asia

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr