Μια σπάνια λευκή τρούφα βάρους 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δημοπρασίας που διεξήχθη χθες στην Άλμπα, κοντά στο Τορίνο.

 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας. Το όνομα του όμως δεν ανακοινώθηκε. 

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοπρασίας η τιμή «αυτής της ιδιαίτερης τρούφας δεν αντανακλά τη φετινή τιμή της αγοράς που είναι περίπου 350 ευρώ για 100 γραμμάρια». Εδώ η τιμή πώλησης ανά γραμμάριο είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη.

 

«Αυτό που εξηγεί την πολύ υψηλή τιμή είναι το γεγονός πως η δημοπρασία έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και το η σπανιότητα μιας τρούφας βάρους σχεδόν ενός κιλού. Όσο μεγαλύτερη είναι η τρούφα, τόσο πιο πολύτιμη είναι» εξήγησε ο εκπρόσωπος. 

 

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 88 χρόνια η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία.

 

Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου.

 

«Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση», εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας Αντόνιο Ντετζιάκομι.

 

Η φετινή συγκομιδή είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, μετά μια δύσκολη περυσινή σεζόν.

 

«Φέτος η σοδειά είναι πολύ καλή γιατί υπήρχαν βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταιγίδες, οι οποίες έδωσαν μια καλή δόση νερού. Και η τρούφα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια περίοδο. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας είχαμε μικρή σοδειά και η τιμή έφθανε στα 600 με 700 ευρώ τα 100 γραμμάρια», υπογράμμισε ο Ντετζιάκομι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Channel Asia