ΗΠΑ: Εν ευθέτω χρόνω η απόφαση αποχώρησης από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ: Εν ευθέτω χρόνω η απόφαση αποχώρησης από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζον Μπόλτον. EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Η επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του 1987 για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον απέχει ακόμη πολύ από το να λάβει αποφάσεις για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης αποχώρησής της από τη συνθήκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπόλτον είπε ότι οι δυο τους είχαν μια μακρά συζήτηση για τη συνθήκη και την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα μια νέα «στρατηγική πραγματικότητα» καθώς οι πυρηνικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πλέον διμερές ζήτημα επειδή και η Κίνα διαθέτει τέτοιους πυραύλους. Οι ΗΠΑ, είπε ο Μπόλτον, υπολογίζουν ότι οι μισοί ή το ένα τρίτο αυτών των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων θα παραβίαζαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, αν η Κίνα την είχε υπογράψει.

Ο Μπόλτον σημείωσε επίσης ότι συζήτησε επί μακρόν με τον Πούτιν για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, την οποία χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» για τη Μόσχα. «Η ανάμιξη αυτή γύρισε μπούμερανγκ στη Ρωσία, δίνοντας ένα μάθημα στο Κρεμλίνο: "Μην μπλέκεστε με τις αμερικανικές εκλογές"», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτή η ανάμιξη –την οποία η Ρωσία διαψεύδει– επηρέασε ουσιαστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι το μόνο που έκανε ήταν να προκαλέσει δυσπιστία απέναντι στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τραμπ ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εργαστούν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM