Πάνω από δεκατέσσερα μωρά έχουν γεννηθεί με ατροφικά ή καθόλου άνω άκρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Γαλλίας και παρά την μεγάλη έρευνα, κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις.

 

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα νέα έρευνα σχετικά με αυτές τις γεννήσεις μωρών σε διάφορα μέρη της χώρας τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο που δεν βρέθηκε καμία αιτία.

 

Η Agnès Buzyn είπε πως αποφάσισαν να εξετάσουν λεπτομερέστερα γιατί τουλάχιστον 14 μωρά έχουν εμφανίσει αυτή την κατάσταση από το 2007. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές που είχαν αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσαν πως δεν είχαν φτάσει σε συμπεράσματα και χαρακτήρισαν ανεξήγητο το φαινόμενο.

 

Οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε τρεις διοικητικές περιοχές: στο Αΐν κοντά στα ελβετικά σύνορα, το οποίο είχε επτά περιπτώσεις μεταξύ του 2009 και του 2014, στη Βρετάνη στη δυτική ακτή, η οποία είχε τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ 2011 και 2013 και στο Loire-Atlantique, νότια της Βρετάνης, με τρεις περιπτώσεις μεταξύ 2007-2008.

 

Σε έκθεση της 4ης Οκτωβρίου, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων στην περιοχή Αΐν δεν ήταν υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, οι αριθμοί στη Βρετάνη και στο Loire-Atlantique ήταν στατιστικά υπερβολικοί.

 

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν βρέθηκε κοινή έκθεση σε ουσίες ή χημικά που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το πρόβλημα.

 

Λιγότερο από 150 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στη Γαλλία με προβλήματα ατροφίας των άνω άκρων, μια κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται όταν μέρος του βραχίονα ή ολόκληρο το άκρο αποτύχει να σχηματιστεί εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση μια μητέρας σε ορισμένα χημικά ή φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τέτοιες γεννήσεις.

 

Η υπουργός δήλωσε στο κανάλι του LCI ότι οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν τώρα σε έρευνες στον τομέα της υγείας για τη διερεύνηση των περιπτώσεων και για να προσπαθήσουν να ρίξουν φως στο μυστήριο.

 

Στη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1960, χιλιάδες μωρά σε όλο τον κόσμο γεννήθηκαν με ατροφικά άκρα, ένα φαινόμενο που συνδέθηκε με τη χρήση του φαρμάκου θαλιδομίδη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ναυτίας σε έγκυες γυναίκες. Η ουσία απαγορεύτηκε το 1960.