ΟΗΕ: Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη μεταβαίνουν στη Γενεύη για διαβουλεύσεις

ΟΗΕ: Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη μεταβαίνουν στη Γενεύη για διαβουλεύσεις Facebook Twitter
0

Στη Γενεύη αναμένονται σήμερα οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, για ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες μετά την αποτυχημένη διαδικασία ειρήνευσης του 2016, η οποία είχε διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ωστόσο, η αντιπροσωπεία των σιιτών ανταρτών Χούτι δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στη Σανάα. Για τον λόγο αυτό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Βρετανός Μάρτιν Γκρίφιθς, αποφάσισε να ακυρώσει τις σημερινές διαβουλεύσεις.

«Ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να λάβει άδεια από τις επιτιθέμενες χώρες (τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να προσφέρει ένα αεροσκάφος από το Ομάν προκειμένου να μεταφερθεί η αντιπροσωπεία των Χούτι, τραυματίες και εγκλωβισμένοι» στη Σανάα, δήλωσε πηγή από την αντιπροσωπεία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών al Massirah.

Όμως οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες και ο ίδιος ο Γκρίφιθς έχει θέσει τον πήχη αρκετά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται απλώς για «διαβουλεύσεις» που «θα θέσουν τις βάσεις» για «επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα».

Σημάδι του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία άμεση συνάντηση μεταξύ τους, εκτός απροόπτου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Τετάρτη τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης».

«Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, να επαναλάβουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της σύγκρουσης», η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, τόνισε ο Γκρίφιθς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Ο λαός της Υεμένης έχει απελπιστικά ανάγκη από ένα μήνυμα ελπίδας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εργασίες που θα αναλάβουμε από κοινού τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να τους στέλνουν μια αχτίδα ελπίδας», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να συμφωνηθούν «μέτρα εμπιστοσύνης» μεταξύ των πλευρών, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών και η ανταλλαγή κρατούμενων. «Υπάρχει μια πιθανότητα χειροπιαστής προόδου» στο θέμα, επεσήμανε.

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, η νέα διαδικασία «ίσως να οδηγήσει σε κάτι», αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προωθήσει «μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», όπως η απελευθέρωση των κρατούμενων, η επανάληψη των πτήσεων προς τη Σανάα και μια τεχνική συνεργασία για την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτή την προσέγγιση, αναφερόμενος στο θέμα των κρατούμενων.

Ο Γκρίφιθς είναι ο τρίτος μεσολαβητής του ΟΗΕ που προσπαθεί να επιλύσει την κρίση στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM