ΟΗΕ: Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη μεταβαίνουν στη Γενεύη για διαβουλεύσεις

ΟΗΕ: Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη μεταβαίνουν στη Γενεύη για διαβουλεύσεις Facebook Twitter
0

Στη Γενεύη αναμένονται σήμερα οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, για ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες μετά την αποτυχημένη διαδικασία ειρήνευσης του 2016, η οποία είχε διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ωστόσο, η αντιπροσωπεία των σιιτών ανταρτών Χούτι δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στη Σανάα. Για τον λόγο αυτό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Βρετανός Μάρτιν Γκρίφιθς, αποφάσισε να ακυρώσει τις σημερινές διαβουλεύσεις.

«Ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να λάβει άδεια από τις επιτιθέμενες χώρες (τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να προσφέρει ένα αεροσκάφος από το Ομάν προκειμένου να μεταφερθεί η αντιπροσωπεία των Χούτι, τραυματίες και εγκλωβισμένοι» στη Σανάα, δήλωσε πηγή από την αντιπροσωπεία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών al Massirah.

Όμως οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες και ο ίδιος ο Γκρίφιθς έχει θέσει τον πήχη αρκετά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται απλώς για «διαβουλεύσεις» που «θα θέσουν τις βάσεις» για «επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα».

Σημάδι του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία άμεση συνάντηση μεταξύ τους, εκτός απροόπτου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Τετάρτη τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης».

«Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, να επαναλάβουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της σύγκρουσης», η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, τόνισε ο Γκρίφιθς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Ο λαός της Υεμένης έχει απελπιστικά ανάγκη από ένα μήνυμα ελπίδας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εργασίες που θα αναλάβουμε από κοινού τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να τους στέλνουν μια αχτίδα ελπίδας», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να συμφωνηθούν «μέτρα εμπιστοσύνης» μεταξύ των πλευρών, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών και η ανταλλαγή κρατούμενων. «Υπάρχει μια πιθανότητα χειροπιαστής προόδου» στο θέμα, επεσήμανε.

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, η νέα διαδικασία «ίσως να οδηγήσει σε κάτι», αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προωθήσει «μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», όπως η απελευθέρωση των κρατούμενων, η επανάληψη των πτήσεων προς τη Σανάα και μια τεχνική συνεργασία για την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτή την προσέγγιση, αναφερόμενος στο θέμα των κρατούμενων.

Ο Γκρίφιθς είναι ο τρίτος μεσολαβητής του ΟΗΕ που προσπαθεί να επιλύσει την κρίση στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM