«Οι αμερικάνικες κυρώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή» λέει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

«Οι αμερικάνικες κυρώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή» λέει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Facebook Twitter
0

Οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να οδηγήσουν τελικά στην ενίσχυση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπογραμμίσει την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, δεδομένου ότι βαθαίνει η ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν Αμερικανό ευαγγελικό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρατικής πλειοψηφίας Halkbank η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο για φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα, θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση».

Ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Τουρκία θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα φάση όπου το εμπόριο με την Ένωση θα είναι πιο σημαντικό.

Τα πρόσφατα μονομερή βήματα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εν προκειμένω τη Γαλλία, είναι πιο σημαντικές από ποτέ, είπε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης πως η Γαλλία και η Τουρκία τάσσονται και οι δύο κατά μονόπλευρων αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν, και πως αποφάσισαν να λάβουν κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM