Καρκινοπαθείς σε εμπόλεμη ζώνη - Τα «άλλα» θύματα της σύρραξης στην Υεμένη

Καρκινοπαθείς σε εμπόλεμη ζώνη - Τα «άλλα» θύματα της σύρραξης στην Υεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Μετά από τρία χρόνια πολέμου, εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης, κινδυνεύουν από λιμό και χολέρα ενώ, σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι πάσχουν από καρκίνο, που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, σε μία χώρα με κατεστραμμένη οικονομία και διαλυμένες δομές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 35.000 άνθρωποι στην Υεμένη πάσχουν από καρκίνο ενώ, κάθε χρόνο, προστίθενται 11.000 νέοι καρκινοπαθείς.

Στη δυτική ακτή της Υεμένης, ο Μοχάμεντ αλ-Χοσαμί δέχεται την οικονομική βοήθεια των συγχωριανών του ώστε να πληρώσει την αντικαρκινική θεραπεία για την άρρωστη μητέρα του, σε μία κλινική στην κοντινή πόλη Χοντεϊντάχ. 

«Είμαι άνεργος, χωρίς χρήματα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα εισιτήρια. Το χωριό με βοηθά τόσο με το κόστος της θεραπείας όσο και με τα μεταφορικά», λέει στο πρακτορείο Reuters. 

   

Η 17χρονη κόρη του Κάλεντ Ισμαήλ έχασε το αριστερό της χέρι, όταν οι γιατροί το ακρωτηρίασαν για να ανακόψουν την πορεία του καρκίνου. «Ξόδεψα όλα μου τα τιμαλφή και δανείστηκα πολλά χρήματα για να καλύψω το κόστος. Στο τέλος δεν είχαμε ούτε δανεικά λεφτά για τη αναγκαία θεραπεία, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν επιπλοκές και να της κόψουν το χέρι». 

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε φάρμακα και, ακόμα και όταν τα βρίσκουμε, είναι πανάκριβα και δεν έχουμε τα λεφτά για να τα αγοράσουμε», λέει ο Μοχάμεντ αλ-Εμάντ, που συνοδεύει έναν καρκινοπαθή συγγενή του μέχρι την πρωτεύουσα Σανάα. 


Η Υεμένη έχει βυθιστεί σε μία μακροχρόνια σύρραξη ανάμεσα στον στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Σαουδάραβες, και στους Χούτι που έχουν συμμαχήσει με τις δυνάμεις του Ιράν. 

Η ανθρωπιστική κρίση στην χώρα, είναι μία από τις πιο σοβαρές σε παγκόσμια κλίμακα, με εκατομμύρια ανθρώπους να είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας και σοβαρότατες ασθένειες όπως η μαλάρια, η χολέρα και η διφθερίτιδα. 

Το εθνικό ογκολογικό κέντρο στη Σανάα δέχεται κάθε μήνα 600 νέους καρκινοπαθείς αλλά πέρυσι έλαβε μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια από το κράτος και διεθνείς οργανισμούς, όπως καταγγέλλει στο Reuters o διευθυντής του κέντρου, Αχμέντ αλ-Ασγουάλ. 

Τα ελάχιστα κρεβάτια στο Κέντρο, παραχωρούνται σε μικρά παιδιά και οι υπόλοιποι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία, κάθονται σε αναπηρικά καροτσάκια στην αίθουσα αναμονής. 

Πριν της έναρξη του πολέμου, το κέντρο λάμβανε ετησίως 15 εκατομμύρια δολάρια, για χημειοθεραπείες και άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όμως οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια. 

Ο επικεφαλής του Κέντρου αντικαρκινικής θεραπείας στην Αλ-Αμάλ, Γιάσερ Αμπντουλάχ Νουρ, ομολογεί ότι το κέντρο «αγωνίζεται» να φροντίσει τους 5.300 ασθενείς τους στην Χοντεϊντάχ, αλλά κινδυνεύει να κλείσει χωρίς την κυβερνητική υποστήριξη. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM