Τα παιδιά προσφύγων Ροχίνγκια που στερούνται κατάλληλης σχολικής εκπαίδευσης στους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, μπορεί να αποτελέσουν μία «χαμένη γενιά», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, έναν χρόνο από τότε που οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ εξαπέλυσαν και μια βίαιη επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια, η οποία οδήγησε στον εκτοπισμό 700.000 Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.

  

Αν δεν βελτιωθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευσή τους, περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές θα εξακολουθήσει να μην έχουν καμία πρόσβαση σε κατάλληλη σχολική εκπαίδευση και μπορεί να μεγαλώσουν μεσα την απελπισία και την απογοήτευση, ανέφερε η UNICEF καλώντας τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει να υπάρξει «μια χαμένη γενιά».

 

«Αν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση τώρα, αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια χαμένη γενιά παιδιών Ροχίνγκια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Μπανγκλαντές Έντουαρντ Μπέιγκμπεντερ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την μαζική έξοδο Ροχίνγκια από την Μιανμάρ στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

 

Η ζωή και το μέλλον πάνω από 380.000 παιδιών που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές είναι σε κίνδυνο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά Ροχίνγκια που βρίσκονται ακόμη στη Μιανμάρ είναι αποκομμένα από βοήθεια, επισημαίνεται σε αναφορά του οργανισμού.

 

Το Μπαγκλαντές απαγορεύει στους πρόσφυγες να λαμβάνουν επίσημη εκπαίδευση, διότι η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως ο, κυρίως μουσουλμανικής καταγωγής, πληθυσμός των Ροχίνγκια, εγκατασταθεί μόνιμα, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Unicef, Alastair Lawson-Tancred.

 

Αν και 140.000 παιδιά προσφύγων έχουν εγγραφεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε αυτά υπάρχει πολύ μεγάλος συνωστισμός και παρέχεται μόνον δίωρη διδασκαλία ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

 

Το μορφωτικό επίπεδο σχεδόν όλων των παιδιών που είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών αντιστοιχεί στην προσχολική ή την πρωτοβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα, σύμφωνα με κάποιες πρώτες μελέτες που έχει κάνει η UNICEF.

 

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί από δωρήτριες χώρες μόνον τα μισά από τα 28 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπει η UNICEF ότι χρειάζονται για την εκπαίδευση των Ροχίνγκια.

 

Την ίδια ώρα υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στα παιδιά των Ροχίνγκια να λάβουν εκπαίδευση, επισημαίνει επίσης η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της.

 

Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια ζουν σε τεράστιους, χαώδης καταυλισμούς όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ασθενειών, πλημμυρών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εμπορίας και παιδικής εργασίας.

 

Επιπροσθέτως οι παραδόσεις των Ροχίνγκια επιβάλλουν στα κορίτσια να μένουν ως επί το πλείστον στο σπίτι μετά την πρώτη έμμηνο ρύση τους, παρά να πηγαίνουν σχολείο.

 

Η κυρίως μουσουλμανική αυτή μειονότητα αντιμετωπίζει σοβαρές διακρίσεις στην Μιανμάρ, ενώ τον περσινό Αύγουστο οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ εξαπέλυσαν και μια βίαιη επιχείρηση εναντίον τους, η οποία ώθησε 700.000 Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.

 

Μολονότι η Μιανμάρ επικαλείται ως αιτία για την επιχείρησή της αυτή τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια, αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν ενδείξεις για εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

 

Με πληροφορίες από The Guardian - Thomson Reuters Foundation

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr