Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και εταιρείες, ενώ δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

 

Αναλυτικά, η αμερικανική κυβέρνηση δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση που έκανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών Σιγκάλ Μάντελκερ στις ακροάσεις της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, ως αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομική κατασκοπεία, στις οποίες εξετάζεται η αμερικανική πολιτική των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε δύο Ρώσους πολίτες, τρεις ρωσικές εταιρείες –εκ των οποίων δύο ναυτιλιακές– και έξι πλοία με ρωσική σημαία, επειδή μεταφέρουν πετρελαιοειδή στη Βόρεια Κορέα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και επειδή συνδέονται με δραστηριότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον κυβερνοχώρο. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης και σε μια σλοβακική εταιρεία.

 

Πρόκειται για τη ρωσική εταιρεία Vela Marine Ltd με έδρα την Αγία Πετρούπολη και τη σλοβακική εταιρεία Lacno S.R.O με έδρα την Σλοβακία, τις ναυτιλιακές εταιρείες Pirmorye Maritime Logistics Co.Ltd και GudzonShipping Co LLC και τα έξι πλοία: Bella, Bogatyr, Neptun, Partizan, Patriot και Sevastopol.

 

«Ο ενέργειες του (αμερικανικού) υπουργείου Οικονομικών είχαν ευρύτατες συνέπειες για τα οικονομικά συμφέροντα των φυσικών και νομικών προσώπων που εθίγησαν από αυτές, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει η εισήγηση.

 

Οι συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων γίνονται αισθητές περάν των φυσικών και νομικών προσώπων στις οποίες έχουν επιβληθεί, δήλωσε η Μάντελκερ στην εισήγηση της.

 

«Οι δυτικές κυρώσεις και η γεωπολιτική ένταση που επακολούθησε, αύξησαν τα επίπεδα της ασάφειας και άρχισαν να φρενάρουν τις εσωτερικές και ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Στον ενεργειακό τομέα οι κυρώσεις μας περιόρισαν τις βασικές επενδύσεις στα έργα εξόρυξης, που είναι αναγκαίες για να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία. Γενικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη Ρωσία έπεσαν από το 2013 περισσότερο από το 5%, ενώ αισθητή ήταν η μείωση των άμεσων επενδύσεων από τις ΗΠΑ οι οποίες μειώθηκαν από το 2013 κατά 80%», δήλωσε η Μάντελκερ.

 

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να σκληρύνει το ισχύον καθεστώς των κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν δεν αλλάξει την πολιτική της.

 

«Αν και οι καταστροφικές ενέργειες από μέρους της Ρωσίας συνεχίζονται, πιστεύουμε ότι ο τυχοδιωκτισμός της αναμφίβολα περιορίζεται, καθώς κατανοεί ότι μπορούμε να προκαλέσουμε πολύ μεγαλύτερο οικονομικό πόνο, αξιοποιώντας τον ισχυρό κρατικό μας μηχανισμό και θα το πράξουμε αυτό χωρίς ταλαντεύσεις, εάν η συμπεριφορά της δεν αλλάξει ουσιαστικά και εμφανώς», σημείωσε η Μάντελκερ.

 

Κατά την άποψη της, οι αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν «σοβαρή ζημιά» στη Ρωσία, ενώ επεσήμανε ότι η σημασία αυτής της πολιτική των κυρώσεων «πρέπει να αξιολογείται από την άποψη των συνεπειών της». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο σκέπτονται να αποστασιοποιηθούν από τους Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/TASS

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr