Την πρώτη θέση για το 2017 καταλαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, σχετικά με τον μέσο όρο των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στην Ευρώπη. 

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, οι Έλληνες είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι σ' όλη την Ευρώπη, με 40,7 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Βούλγαροι και ακολουθούν οι Πολωνοί.

 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2017, οι Πολωνοί εργάστηκαν 39,4 ώρες εβδομαδιαίως και οι Βούλγαροι 40 ώρες εβδομαδιαίως. Οι Έλληνες από την πλευρά τους, αναδείχθηκαν πρωταθλητές με συνολικά 40,7 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

 

Από την άλλη, οι Γερμανοί περνούν λιγότερο χρόνο στη δουλειά τους σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους τους, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND, ο οποίος επικαλείται επίσημα στοιχεία.

 

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τη Eurostat, δόθηκαν στη δημοσιότητα, έπειτα από ερώτηση του Die Linke για τις ώρες εργασίας των Γερμανών πολιτών.

 

Οι τελευταίοι εργάστηκαν το προηγούμενο έτος 34,9 ώρες εβδομαδιαίως, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμάνθηκε στις 36,4 ώρες, καθώς και σε σχέση με πολλούς Νοτιοευρωπαίους γείτονές τους, που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται τεμπέληδες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η Ολλανδία (31,8 ώρες) και η Δανία (33,8 ώρες) είναι οι μοναδικές δύο άλλες χώρες της ΕΕ με λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα συγκριτικά με τη Γερμανία.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα ευρήματα της Eurostat, η παραγωγικότητα των Γερμανών παραμένει 27 ποσοστιαίες μονάδες άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

   

Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Xinhua, ο Μαρκ Φάλακ από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Εργασίας (Institute of Labor Economics-IZA) στη Βόννη εξήγησε ότι η παρατηρούμενη μείωση στον μέσο όρο των ωρών εργασίας στη Γερμανία αντανακλά εν μέρει το αυξανόμενο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των γυναικών, που είναι πιθανότερο να εργαστούν με μερική απασχόληση.

 

«Η Γερμανία μετατοπίζεται –πολύ αργότερα απ' ό,τι οι σκανδιναβικές χώρες ή η Ολλανδία– από τα νοικοκυριά με έναν μισθό σε έναν πιο ισότιμο διαχωρισμό της εργασίας, αλλά και πάλι είναι μάλλον απίθανο και οι δύο σύντροφοι να έχουν πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Φάλακ.

 

Αν και οι Γερμανοί εργαζόμενοι στατιστικά απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων –εκτός από δύο- ευρωπαϊκών χωρών, το υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι η παραγωγικότητά τους παραμένει 27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, η βουλευτής του Die Linke Τζέσικα Τάτι δήλωσε στο RND ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν πως οι λιγότερες ώρες καθιστούν πιο παραγωγική την εργασία.

 

Υποστήριξε ότι οι περισσότερες ώρες «αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών και ατυχημάτων και επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία των εργαζομένων». «Αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των εργαζομένων, ούτε μπορεί να θεωρηθεί λογικό από την πλευρά των εργοδοτών», δήλωσε η Τάτι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, Sputnik

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr