Πέθανε ο Κόφι Ανάν

Πέθανε ο Κόφι Ανάν Facebook Twitter
1

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

Ο Κόφι Ανάν (8 Απριλίου 1938 – 18 Αυγούστου 2018 ) ήταν ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1997 μέχρι το 2006.

Γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).

Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κόφι Ανάν θεωρήθηκε από τους πιο διακριτικούς και ευέλικτους διπλωμάτες. Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κ.ά.).

Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και την Κύπρο. Κατά πολλούς παρατηρητές, ο Κόφι Ανάν δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πυγμή και ανεξαρτησία αποφάσεων απέναντι στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια αξιοπιστία του Ο.Η.Ε..

Ο Κόφι Ανάν ήταν παντρεμένος με την Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

H ανακοίνωση της οικογένειας: 

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πως επιασε δουλεια ο Κοφι Αναν στη Νεα Υορκη.12 Μαιου 1996, και σε ερωτηση της δημοσιογραφου του CBS και του δημοφιλους αμερικανικου τηλεοπτικου ειδησεογραφικου "60 λεπτα", Λεσλι Σταλ, στην τοτε αντιπροσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπρα'ι'τ, για το αν αξιζει το ανθρωπινο κοστος μισου εκατομμυριου νεκρων παιδιων στη Μεσοποταμια λογω των διαφορων μετρων ( "μιλαμε για περισσοτερα παιδια νεκρα κι απο τη Χιροσιμα !" προσθετει η αμερικανιδα δημοσιογραφος ), η εκπροσωπος της κυβερνησης Κλιντον στον ΟΗΕ, Ολμπραιτ, απαντα πως " Ναι ! θεωρουμε οτι αξιζει τον κοπο" ! Λιγους μηνες αργοτερα - τον Νοεμβριο εκεινης της χρονιας - η Ολμπρα'ι'τ ριχνει την μοναδικη αρνητικη ψηφο-βετο στο συμβουλιο ασφαλειας του ΟΗΕ, ετσι ωστε να μην ξαναεκλεχθει ο αιγυπτιος διπλωματης Μπουτρος Μπουτρος-Γκαλι ως Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ επειδη ειχε τολμησει να δημοσιοποιησει ερευνα η οποια ανεφερε οτι το Ισραηλ τον Απριλιο της ιδιας χρονιας, οχι μονο ειχε ριξει ρουκετα σε καταφυγιο του ΟΗΕ στην Κανα Λιβανου, αλλα ειχε προνοησει το βλημα να κτυπησει την εισοδο του κτιριου ετσι ωστε να σιγουρευτει οτι ολοι μεσα - γυρω στις εκατο γυναικες και μικρα παιδια - θα πεθανουν απο αερια. Την αποφαση για την πορεια του βληματος ειχε παρει ο νομπελιστας ειρηνης προεδρος εκεινη την εποχη του Ισραηλ, Σιμον Περες.Στην αποχαιρετιστηρια ομιλια του στο κτιριο του ΟΗΕ στη ΝΥ, τον Δεκ του 96, ο Μπουτρος-Γκαλι ρωτα την Ολμπρα'ι'τ " μα καλα, τι εγινε Μαντλιν ; Γιατι τετοιος πολεμος εναντιον μου, τι συνεβει τους τελευταιους 6 μηνες ;" αλλα η διπλωματης του Κλιντον δεν εβγαζε κιχ”.( Πηγη : The New York Times - 1 Ιαν 1997 : σελ 3 ). Πηρε τρια ολοκληρα χρονια και αφου ολοι ειχαν ξεχασει για τον Μπουτρος-Γκαλι, πρωτα το παλιοτερο περιοδικο στην Αμερικη, το "Nation" ( στις 14 Ιουνιου 1999 : σελ 62-66 ) και στη συνεχεια το εγκυρο "The New York Review of Books" - στην κριτικη της αυτοβιογραφιας του αιγυπτιου - ( στις 12 Αυγουστου 1999 : σελ 32—35 ) και με τιτλο “Το Φτιαξιμο Ενος Αποδιοπομπαιου Τραγου”, για να μαθουμε τον πραγματικο λογο για την μη-επανεκλογη του ( δημοσιευμενος διαλογος μεταξυ Μπουτρος-Γκαλι και Κοφι Αναν για Ισραηλ και την αποφαση δημοσιοποιησης της ερευνας για την οποια ο Αναν ηταν εναντιον).Αμεσως μολις πιανει δουλεια ως νεος Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ ο αγαθος Γκανανεζος Μανχατανιτης, Κοφι Αναν, το κυριακατικο περιοδικο των New York Times, του φτιαχνει ενα αισθησιακο εξωφυλλο ! Ενα απιστευτα ομορφο μαυροασπρο close up του σπουδαιου φωτογραφου Να’ι’γκελ Περι, στο στυλ “Πλατωνα” του γνωστου ελληνοαμερικανου φωτογραφου του περιοδικου "The New Yorker”, και μεσα γραφει οτι η σουηδικης καταγωγης γυναικα του ειναι δευτερη ανηψια του Ραουλ Γουολενμπεργκ ( γνωστου ηρωα του Ολοκαυτωματος ) μα κυριως οτι ο Αναν διαφωνει με την Ολμπρα’ι’τ συνεχεια ! ( “Ποιος το λεει αυτο ; Η Μαντλιν ; Ελα μωρε τωρα….” ). ( Πηγη : Κυριακατικο περιοδικο The New York Times - 29 Μαρτιου 1998 σελ 44-50 και σελ 62 - δημοσιογραφος του αρθρου ο Τζειμς Τραουμπ ).