Κανείς ξένος δεν θα μπορεί πλέον να αγοράσει σπίτι στη Νέα Ζηλανδία- Τι προβλέπει νέος νόμος

Κανείς ξένος δεν θα μπορεί πλέον να αγοράσει σπίτι στη Νέα Ζηλανδία- Τι προβλέπει νέος νόμος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
1

Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νέο νόμο ο οποίος απαγορεύει στους ξένους, με κάποιες εξαιρέσεις, την αγορά κατοικιών στη χώρα αυτή του Νοτίου Ειρηνικού, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων που αντιμετωπίζει.

Με την ψήφιση του νέου αυτού νόμου, χθες το βράδυ, υλοποιείται η δέσμευση που είχε λάβει προεκλογικά η πρωθυπουργός των Εργατικών Τζασίντα Άρντερν, η οποία είχε υποσχεθεί πριν από την εκλογή της πέρυσι ότι θα καταστήσει πιο προσιτές για τους συμπολίτες της τις τιμές των ακινήτων.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο το οποίο αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αυτής να επιτρέψει περισσότεροι Νεοζηλανδοί να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για πρόσβαση στην ιδιοκτησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ντέιβιντ Πάρκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί «να εξασφαλίσει ότι η αγορά των σπιτιών μας θα καθορίζεται από τη Νέα Ζηλανδία και όχι από τις διεθνείς αγορές».

Σε έκθεσή της, η κυβέρνηση επισήμαινε πριν από μερικούς μήνες ότι οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί 30% σε διάστημα πέντε ετών, καταγράφοντας αύξηση διπλάσια από αυτή των μισθών, έως και τετραπλάσια στο Όκλαντ.

Κατά συνέπεια το ποσοστό των ιδιοκτητών βρίσκεται στη χώρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξήντα ετών.

Η κυβέρνηση της Άρντερν αποδίδει την κατάσταση αυτή στην αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα από τους ξένους επενδυτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων είναι μεγαλύτερη από αυτή των Νεοζηλανδών.

Επίσης έχει κατονομάσει τους Κινέζους επενδυτές ως τους κύριους υπεύθυνους αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών των ακινήτων στο Όκλαντ.

Ο νέος νόμος θα έχει ως συνέπεια την απαγόρευση στους επενδυτές που ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα, να αγοράζουν κατοικίες στη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο βάσει συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που έχει η Νέα Ζηλανδία με τη χώρα τους, οι Αυστραλοί, που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη ξένων επενδυτών στη χώρα αυτή, θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν κατοικίες στη χώρα, όπως και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια