Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και είναι σχεδόν έτοιμος

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και είναι σχεδόν έτοιμος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook/Lakhta Center
0

Με ύψος 462 μέτρα, το Lakhta Centre που κατασκευάστηκε στην Αγία Πετρούπολη, είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την εταιρία RMJM και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018, ενώ τώρα μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές» στους 87 ορόφους του. 

Το Lakhta Centre είναι το 13ο ψηλότερο κτίριο στον πλανήτη. Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, Gazprom, που ήταν επίσης ο εργολάβος και θα εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, υποστηρίζει επίσης ότι είναι «ο πιο βόρειος ουρανοξύστης στον κόσμο».

Σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Τόνι Κετλ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην RMJM, πριν το παραδώσει στους αρχιτέκτονες της Gorproject προκειμένου να το ολοκληρώσουν.

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και είναι σχεδόν έτοιμος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook/Lakhta Center

Ο Κετλ ανέφερε ότι επηρεάστηκε από τον Καθεδρικό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη. «Η ιδέα μου εν πολλοίς ήταν να δημιουργήσω κάτι που να είναι τόσο κομψό όσο οι ιστορικές φόρμες, συλλαμβάνοντας τις αλλαγές του φωτός τη μέρα με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που το κάνουν οι χρυσοί τρούλοι και πυργίσκοι με αιχμηρή οροφή» εξήγησε.

«Σχεδιάστηκε ως ένας απλός πυργίσκος με ασύμμετρη κίνηση στην επιφάνειά του, για να αποτελέσει ένα ξεχωριστό ορόσημο της πόλης», πρόσθεσε.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων οι άνεμοι στην περιοχή μπορεί να αγγίξουν ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα και έτσι χρειάστηκε ένα ειδικό δομικό σύστημα.

Η λεία γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από 16.500 κυρτά κομμάτια γυαλιού, με ένα σύστημα αυτόματων παραθυρόφυλλων και βαλβίδων ώστε το κτίριο να είναι ενεργειακά αποδοτικό. Κάποια από τα άλλα χαρακτηριστικά του ουρανοξύστη είναι ανελκυστήρες ανάκτησης ενέργειας και ένα ειδικό σύστημα συλλογής αποβλήτων.

Επίσης, θα υπάρχει παρατηρητήριο, ανοιχτό στο κοινό, σε ύψος 360 μέτρων και σχεδιάζεται η λειτουργία ενός εστιατορίου το οποίο θα είναι το ευρωπαϊκό εστιατόριο σε μεγαλύτερο ύψος με πανοραμική θέα.

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και είναι σχεδόν έτοιμος Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA/ANATOLY MALTSEV

Το συγκρότημα Lakhta Centre των 400.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε απόσταση 14,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, στον Φινλανδικό κόλπο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία αψίδα εισόδου ύψους 24 μέτρων, ένα ξεχωριστό πολυόροφο κτίριο σε σχήμα μπούμερανγκ και ένα κλειστό πάρκινγκ.

Τα δύο τρίτα των γραφείων θα αποτελέσουν τη νέα έδρα της Gazprom, όπου θα εργάζονται περίπου 8.000 άτομα.

Το ένα τρίτο του συγκροτήματος θα είναι δημόσιοι χώροι, όπου θα λειτουργήσουν ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ένα πλανητάριο, μια αίθουσα συναυλιών, ένα αμφιθέατρο και διάφορες πλατείες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ