Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να εξαιρέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν από τις νέες κυρώσεις

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να εξαιρέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν από τις νέες κυρώσεις Facebook Twitter
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. (EPA/JIM LO SCALZO)
0

Υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία έχουν στείλει επιστολή σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, καλώντας τους να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν απέναντι στις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας.

Σε επιστολή, με ημερομηνία 4 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών επισημαίνουν τους βασικούς κλάδους όπου αναμένουν εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως τους κλάδους των φαρμάκων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ενέργειας, των αυτοκινήτων, της πολιτικής αεροπορίας, των υποδομών και των τραπεζών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία και στην επιστολή τους ανέφεραν ότι παραμένουν δεσμευμένες στην τήρησή της.

«Μια ιρανική αποχώρηση (από την πυρηνική συμφωνία) θα προκαλούσε περαιτέρω αναταραχή σε μια περιοχή όπου νέες συγκρούσεις θα ήταν καταστροφικές», ανέφεραν οι υπουργοί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία είδε σήμερα το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις περισσότερες από τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025, για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και για «ενέργειες αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι «η καλύτερη βάση για να συμμετάσχει το Ιράν και να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες».

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι αναμένουν οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, να αποφύγουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα έπλητταν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των έμμεσων κυρώσεων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ΕΕ από το να συνεχίσει να τηρεί την πυρηνική συμφωνία.

«Ως στενοί σύμμαχοι, αναμένουμε ότι οι εξωεδαφικές επιπτώσεις των έμμεσων αμερικανικών κυρώσεων δεν θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκές οντότητες και ιδιώτες, και συνεπώς οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις πολιτικές μας αποφάσεις», έγραψαν οι αξιωματούχοι στην επιστολή τους.

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης την Ουάσινγκτον να δώσει εξαιρέσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί δίαυλοι με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και άλλες ιρανικές τράπεζες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM