Η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos

Η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos Facebook Twitter
EPA/BALLESTEROS
1

Η μελλοντική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Σοσιαλιστών, Αδριάνα Λάστρα.

Το Podemos ζητά συμμετοχή στην κυβέρνηση καθώς βοήθησε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι. 

Σε ερώτηση που τέθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TVE για την πιθανότητα ορισμένες υπουργικές θέσεις να καταληφθούν από μέλη του κόμματος Podemos, η δεύτερη στην ιεραρχία του PSOE απάντησε: «Όχι».

«Σε λίγες ημέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση... μία κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστική», είπε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, 46χρονος οικονομολόγος, χωρίς εμπειρία διακυβέρνησης, ορκίστηκε το Σάββατο, ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ΣΤ', πρωθυπουργός και πρέπει να σχηματίσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την κυβέρνησή του, αφού ανέτρεψε τον Μαριάνο Ραχόι μέσω ψηφοφορίας μομφής στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τη στιγμή που το PSOE δεν διαθέτει παρά 85 έδρες επί των 350 του ισπανικού κοινοβουλίου, αυτή η ψήφος μομφής εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των 71 βουλευτών των Podemos και μίας ακόμη συμμαχικής παράταξης.

Η Αδριάνα Λάστρα επανέλαβε εξάλλου ότι οι σοσιαλιστές δεν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία που λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του κόμματος Podemos, το οποίο πάντα επεδίωκε να αποσπάσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον πρωταγωνισιτκό ρόλο στην ισπανική αριστερά, η Νοέλια Βέρα, εκπρόσωπος της παράταξης επιβεβαίωσε ότι «ο Πέδρο Σάντσεθ δεν μάς έχει τηλεφωνήσει προς το παρόν».

«Του είπαμε ότι είναι δυνατή η συγκρότηση μίας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης» με 156 βουλευτές, είπε η εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν η επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, που θα κατευθυνθεί προς μία κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη, με περισσότερες δυσκολίες στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων», πρόσθεσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι πολύ ξενέρωτο (άσχετο λίγο, είναι) να πούμε ότι η λέξη Podemos είναι ρήμα και όχι ουσιαστικό (όπως οι Ciudadanos - Πολίτες); Δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά ακούγεται λίγο γελοίο αυτό το οι Podemos, των Podemos κλπ. Οι "Μπορούμε", των "Μπορούμε" κλπ. Τέλος πάντων ο (ψιλοαχώνευτος) Πέδρο Σάντσεθ έκανε δυο καλά τις τελευταίες μέρες: 1. Έριξε τον Ραχόι. 2. Έκανε κυβέρνηση χωρίς το Podemos.