Τουλάχιστον 17 άμαχοι νεκροί στις εχθροπραξίες στη Ντέρνα της Λιβύης

Τουλάχιστον 17 άμαχοι νεκροί στις εχθροπραξίες στη Ντέρνα της Λιβύης Facebook Twitter
0

Σε ανακοίνωσή της, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL), υπογράμμισε ότι «η κλιμάκωση των μαχών στη Ντέρνα έφθασε σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο την περασμένη εβδομάδα», με τις συγκρούσεις να «εξαπλώνονται πλέον όλο και περισσότερο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

«Από τη 16η Μαΐου», συνέχισε η MANUL, «τουλάχιστον 17 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχουν σκοτωθεί και 22 άλλοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, έχουν τραυματιστεί στις μάχες» στην πόλη, προπύργιο ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών ιστορικά και το μοναδικό αστικό κέντρο στην ανατολική Λιβύη που δεν ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Επτά από τα θύματα σκοτώθηκαν την Τετάρτη «σε μια έκρηξη καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη», διευκρίνισε η MANUL, η οποία απηύθυνε έκκληση προς τους αντιμαχόμενους να «πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων» στη Ντέρνα.

Ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει ιδρύσει τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), διέταξε την 7η Μαΐου την έναρξη μιας επιχείρησης για να «απελευθερωθεί» η παράκτια αυτή πόλη των 150.000 κατοίκων, η οποία απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και ελέγχεται από μια ετερόκλιτη συμμαχία ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Ο ΛΕΣ, ο οποίος πολιορκεί την πόλη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προελαύνει, με τις χερσαίες δυνάμεις του να υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό.

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και μια μυριάδα παραστρατιωτικών ομάδων, που αλλάζουν το σε ποιον ορκίζονται υποταγή ανάλογα με το τι θεωρούν πως τις συμφέρει περισσότερο, καθώς και τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνέβαλαν να επικρατήσει χάος, ένα κλίμα χρόνιας ανασφάλειας, ελλείψει ισχυρής κεντρικής εξουσίας κι εν μέσω πολιτικού διχασμού.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη, όπου η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση εναντιώνεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.

Την Τρίτη στο Παρίσι, κάθισαν--για πρώτη φορά--γύρω από το ίδιο τραπέζι ο επικεφαλής της ΚΕΕ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Χάλεντ αλ Μέσρι, που εδρεύουν στην Τρίπολη, και οι δύο αντίπαλοί τους της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλαχ.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Σάρατζ απαίτησε να σταματήσει η «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Ντέρνα, για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, και να διανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας.

«Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Ντέρνα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων συνεχίζουν να οξύνονται. Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση διακόπτονται συχνά», τόνισε η MANUL σε ανακοίνωσή της.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ο πληθυσμός της πόλης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM