Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι - Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι - Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ Facebook Twitter
EPA
1

Με 180 ψήφους υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι που αποχωρεί μετά από έξι χρόνια στην εξουσία. 

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε παραδεχθεί, λίγο πριν την ψηφοφορία, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ηττηθεί και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Ο Ραχόι είχε τονίσει ότι ως δημοκράτης θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συνεχάρη προκαταβολικά τον κ. Σάντσεθ, αν και διευκρίνισε πως δεν τρέφει «καμία εκτίμηση» για όσα διαμείφθηκαν. 

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από τις 176 ψήφους που απαιτούνταν για την ανατροπή του Ραχόι με τη στήριξη των Ποδέμος, δύο καταλανικών κομμάτων, της παράταξης των Βάσκων και διάφορων άλλων βουλευτών.

Ο ηγέτης των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σχηματίσουν κοινοβουλευτική δύναμη, θέτοντας ως όρο να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2018 του Ραχόι.

Ωστόσο, ο κ. Σάντσεθ έχει δεσμευτεί να τηρήσει τον προϋπολογισμό Ραχόι, προωθώντας στοχευμένες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Σάντσεθ θα μπορούσε θεωρητικά να αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας αλλά έχει ήδη υποσχεθεί πως θα οδηγήσει σε εκλογές τη χώρα. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια