Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ ,Ντόναλντ Τραμπ στήριξε το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος.

 

«Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος» τονισε ο Μπάνον μιλώντας χθες σε εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Μετώπου στη γαλλική πόλη Λιλ.

 

«Η ιστορία είναι με το μέρος μας», τόνισε ο άλλοτε επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Αμερικανού προέδρου, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύεται από την εκλογική επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

 

Ο Μπανον είχε προσκληθεί στο διήμερο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος, καθώς η Λεπέν προσπαθεί να βάλει το κόμμα της σε μια πορεία ανανέωσης-αλλάζοντας και το όνομα του- μετά την αποτυχία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους.

 

Το σχέδιο αλλαγής του ονόματος φαίνεται να υποστηρίζει το 52% των μελών του, καθώς πριν από το συνεδριο στη Λιλ, περίπου 30.000 υποστηρικτές είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το επιθυμητό όνομα του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο.

 

Σε άλλες ερωτήσεις η Λεπέν παίρνει πολύ περισσότερη υποστήριξη. Το 98% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να μειωθεί δραστικά τη μετανάστευση στη Γαλλία.

 

 Επίσης, περίπου το 90% θέλει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για πιθανή απόσυρση της Γαλλίας από την ΕΕ. Περίπου τα δύο τρίτα θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα.

 

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στη Λιλ, η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να επανεκλέγει πρόεδρος του κόμματος.

 

Το συνέδριο θα απομακρυνει τελεσίδικα τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο Ζαν Μαρι Λεπέν από το κόμμα.

 

Ο 89χρονος Λεπέν τυπικά είναι ακόμη επίτιμος πρόεδρος αλλά έχει αποκλειστεί από το κόμμα, μεταξύ άλλων και λόγω των προκλητικών θέσεων του για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

 

Ο Μπανον είπε, μεταξύ άλλων: «Ας σας λένε ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Δεχτείτε το ως σήμα τιμής. Επειδή κάθε μέρα γινόμαστε ισχυρότεροι και αυτοί γίνονται πιο αδύναμοι».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr