Η Σκωτία δεν θα συναινέσει στο νομοσχέδιο του Brexit μετά την τελευταία προσφορά του Λονδίνου

Η Σκωτία δεν θα συναινέσει στο νομοσχέδιο του Brexit μετά την τελευταία προσφορά του Λονδίνου Facebook Twitter
EPA/ANDY RAIN
0

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας δήλωσε σήμερα ότι το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου δεν θα συναινέσει στην νομοθεσία που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν στο σωστό δρόμο τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, δημιουργώντας ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που ανησυχούν ότι θα χάσουν εξουσίες κατά τη συνταγματική εναρμόνιση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι αποκεντρωμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλειου δεν έχουν τη δυνατότητα αρνησικυρίας στη νομοθεσία του Brexit, αλλά το να αγνοούνται οι επιθυμίες τους επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ενισχύοντας τον εθνικισμό στη Σκοτία και περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν θα προσυπογράψω κάτι που ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η αποκέντρωση», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Νίκολα Στέρτζον, της οποίας το κόμμα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συστήνει την έγκριση του νομοσχεδίου, δήλωσε.

Ο υπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε χθες ότι οι περισσότερες από τις ήδη αποκεντρωμένες εξουσίες θα παραμείνουν αυτομάτως στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, τις πρωτεύουσες των τριών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αλλά η βρετανική κυβέρνηση θα έκανε εξαιρέσεις εάν πίστευε ότι αυτό θα έπληττε συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε, με τα σχόλιά του να προκαλούν αντιδράσεις στη Σκωτία και να αντιστρέφουν, όπως φαίνεται, την πρόοδο που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών την τελευταία εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται μια συμφωνία πριν το καλοκαίρι προκειμένου να περάσει από το εθνικό κοινοβούλιο της Βρετανίας το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο θα κόψει επίσημα τους δεσμούς της Βρετανίας από την Ε.Ε. και θα αντιγράψει τη ευρωπαϊκή νομοθεσία μετατρέποντάς την σε βρετανική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM