«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα

«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα Facebook Twitter
4

Υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, τάχθηκαν χθες σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα τα 2/3 των Ισλανδών. Ουσιαστικά οι κάτοικοι της Ισλανδίας, παραδίδοντας μαθήματα άμεσης δημοκρατίας με τη βοήθεια των social media, ψήφισαν για αλλαγές στο σύνταγμα τους, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2008 και τάχθηκαν υπέρ του μεγαλύτερου κρατικού ελέγχου στους φυσικούς πόρους, όπως τα αλιεύματα και η γεωθερμική ενέργεια.

Η κατάρρευση των υπερχρεωμένων τραπεζών του νησιού οδήγησε σε αιτήματα για αλλαγή μετά από κατηγορίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά της πολιτικής ελίτ και των επιχειρήσεων.

Το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος βασίστηκε στην πρόταση 25 πολιτών και δέχτηκε βελτιώσεις και προτάσεις από άλλους πολίτες μέσω facebook και Twitter. Στο δημοψήφισμα του Σαββάτου τα 2/3 των πολιτών απάντησαν «ναι» στις αλλαγές με την προσέλευση στις κάλπες να καταμετράται στο 49%, ανάμεσα στους 235.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ισλανδίας.


Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να το αγνοήσουν οι πολιτικοί.

"Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα για το κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλουν αλλαγές σε όλα τα θέματα σχετικά με τα οποία ρωτήθηκαν», δήλωσε στο Reuters ο Thorolfur Matthiasson, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Σημείωσε ότι το 80 τοις εκατό ψήφισαν ώστε να μην μπορούν να θεωρηθούν οι φυσικοί πόροι, τίποτα άλλο εκτός από εθνική περιουσία, να μην μπορούν δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο έλεγχος των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα. Κινέζος μεγιστάνας που αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης για να τις αξιοποιήσει, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση ενώ καναδική εταιρία η οποία  το 2011 προσπάθησε να ελέγξει γεωθερμική εταιρία ενέργειας, αναγκάστηκε μετά από διαμαρτυρίες με επικεφαλής την  Bjork να μειώσει το μερίδιο της.


Το σχέδιο του Συντάγματος περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στο 10% των ψηφοφόρων να πραγματοποιήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα. Για να καταρτιστεί και να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση, ελήφθησαν υπόψη 3.600 σχόλια και 370 εισηγήσεις που έγιναν στην ιστοσελίδα των 25.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM