«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα

«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα Facebook Twitter
4

Υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, τάχθηκαν χθες σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα τα 2/3 των Ισλανδών. Ουσιαστικά οι κάτοικοι της Ισλανδίας, παραδίδοντας μαθήματα άμεσης δημοκρατίας με τη βοήθεια των social media, ψήφισαν για αλλαγές στο σύνταγμα τους, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2008 και τάχθηκαν υπέρ του μεγαλύτερου κρατικού ελέγχου στους φυσικούς πόρους, όπως τα αλιεύματα και η γεωθερμική ενέργεια.

Η κατάρρευση των υπερχρεωμένων τραπεζών του νησιού οδήγησε σε αιτήματα για αλλαγή μετά από κατηγορίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά της πολιτικής ελίτ και των επιχειρήσεων.

Το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος βασίστηκε στην πρόταση 25 πολιτών και δέχτηκε βελτιώσεις και προτάσεις από άλλους πολίτες μέσω facebook και Twitter. Στο δημοψήφισμα του Σαββάτου τα 2/3 των πολιτών απάντησαν «ναι» στις αλλαγές με την προσέλευση στις κάλπες να καταμετράται στο 49%, ανάμεσα στους 235.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ισλανδίας.


Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να το αγνοήσουν οι πολιτικοί.

"Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα για το κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλουν αλλαγές σε όλα τα θέματα σχετικά με τα οποία ρωτήθηκαν», δήλωσε στο Reuters ο Thorolfur Matthiasson, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Σημείωσε ότι το 80 τοις εκατό ψήφισαν ώστε να μην μπορούν να θεωρηθούν οι φυσικοί πόροι, τίποτα άλλο εκτός από εθνική περιουσία, να μην μπορούν δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο έλεγχος των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα. Κινέζος μεγιστάνας που αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης για να τις αξιοποιήσει, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση ενώ καναδική εταιρία η οποία  το 2011 προσπάθησε να ελέγξει γεωθερμική εταιρία ενέργειας, αναγκάστηκε μετά από διαμαρτυρίες με επικεφαλής την  Bjork να μειώσει το μερίδιο της.


Το σχέδιο του Συντάγματος περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στο 10% των ψηφοφόρων να πραγματοποιήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα. Για να καταρτιστεί και να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση, ελήφθησαν υπόψη 3.600 σχόλια και 370 εισηγήσεις που έγιναν στην ιστοσελίδα των 25.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM