Η εφημερίδα Washington Post μετέδωσε ότι το περασμένο φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Μουσείο Guggenheim να δανειστεί τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, «Landscape with Snow».

 

Το έργο προοριζόταν για την ιδιωτική κατοικία του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας. Αλλά, η Nancy Spector, η διευθύντρια του μουσείου, αρνήθηκε και εξήγησε ότι ο πίνακας απαγορεύεται να βγαίνει εκτός μουσείου πλην ειδικών και σπάνιων περιπτώσεων και πρόσθεσε ότι το έργο ήταν ήδη προγραμματισμένο να ταξιδέψει για το Guggenheim στο Μπιλμπάο.

 

Όμως η διευθύντρια είχε μια αντιπρόταση: ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να δανειστεί το «Αmerica» την λαμπερή λεκάνη τουαλέτας του Maurizio Cattelan, η οποία είναι φτιαγμένη από χρυσό 18 καρατίων και είναι πλήρως λειτουργική.

 

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ωστόσο να απέρριψε αυτήν την προσφορά ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο δημοσίευμα.

 

Το Guggenheim επιβεβαίωσε το αίτημα και την απάντηση της Spector, αλλά δεν επεκτάθηκε σε περαιτέρω σχολιασμό.

 

Ο Maurizio Cattelan, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την πληροφορία και είπε: «Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα...Ποιο είναι το νόημα της ζωής μας; Όλα φαίνονται παράλογα μέχρι να πεθάνουμε και τότε είναι λογικά».

 

Οι πρόεδροι συνήθως δανείζονται έργα από το Smithsonian ή άλλα μουσεία όταν πρόκειται να γίνει μια εκδήλωση στο Λευκό Οίκο κάτι που είχε γίνει κατά την προεδρία του Ομπάμα.

 

Κατά την προετοιμασία για την ορκωμοσία του Τραμπ το Μουσείο Τέχνης του Σαιντ Λούις επικρίθηκε από μερικούς επειδή συμφώνησε να δανείσει το έργο του George Caleb Bingham «The Verdict of the People» (1854-55). Αν και οι ακτιβιστές επεσήμαναν τις ρατσιστικές και μισογυνιστικές δηλώσεις του Τραμπ, το μουσείο παραχώρησε το έργο.

 

Η κίνηση του μουσείου θεωρείται από πολλά μίντια ανοιχτή πρόκληση ή και προσβολή απέναντι στον πρόεδρο και αρκετοί αναμένουν πως ο Τραμπ θα απαντήσει έστω και τώρα καθώς το θέμα έγινε γνωστό και η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.