Ένα αυθεντικό έργο του Banksy σώθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο κοντέινερ στην παραλία Dungeness στο Κεντ, μετά από ανησυχίες ότι μπορεί να καταστραφεί από τους ιδιοκτήτες της γης της περιοχής.

 

Ο θρυλικός καλλιτέχνης γκράφιτι δημιούργησε το έργο, το οποίο απεικονίζει ένα πουλί με κεφάλι φτιαγμένο από μία αντλία βενζίνης, καταγγέλλοντας την παγκόσμια ρύπανση από πετρελαϊκές εταιρείες

 

Η εταιρεία EDF Energy, που έχει την ιδιοκτησία της περιοχής, προειδοποίησε τους κατοίκους για την πρόθεσή της να καθαρίσει την παραλία, η οποία θα συνεπαγόταν την καταστροφή του κοντέινερ - και συνεπώς του έργου του Banksy.

 

Φοβούμενος ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος, ένας ντόπιος ψαράς, στον οποίο ανήκε το κοντέινερ, το πούλησε στον John Brandler, έναν έμπορο τέχνης και ειδικό στα έργα του Banksy, ο οποίος διασφάλισε την επιβίωσή του.

 

Το γκράφιτι, το οποίο έχει διαστάσεις 2,5 x 1,25 μέτρα, δημιουργήθηκε το 2004. Ήταν συνέχεια μίας προηγούμενης δουλειάς του street artist το 2001 - ένα πουλί που κάθεται σε ένα κλαδί - στο ίδιο κοντέινερ, η οποία κλάπηκε - αποκόπηκε από το κοντέινερ - 12 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της.

 

Η δεύτερη εκδοχή δεν αλλοιώθηκε από τον θαλασσινό αέρα, επειδή ο ψαράς έριξε μπογιά από πάνω της και μπόρεσε να συντηρηθεί.

 

Ο Brandler ανέφερε στη Guardian: «Είχε αρχίσει να κερδίζει πολλή προσοχή και έφερνε τους ανθρώπους στην παραλία όπου οι ψαράδες ήθελαν να πουλήσουν τα ψάρια τους. Κάποιος πέταξε ένα κουτί από λευκή μπογιά πάνω του. Ο ιδιοκτήτης, επειδή χρησιμοποιούσε το κοντέινερ σαν γραφείο, απλά το άφησε. Έπειτα, η EDF Energy ήθελε να καθαρίσει την παραλία... Ήξερε ότι εάν έστελναν ομάδα καθαρισμού θα κατέστρεφαν τα πάντα».

 

«Η EDF είπε στους ψαράδες ότι επρόκειτο να καθαρίσουν την παραλία γιατί είναι ένα φυσικό καταφύγιο, το οποίο είναι μάλλον ειρωνικό, έχοντας κατά νου ότι η εικόνα αυτή αφορά τις καταστροφές που προκαλεί η πετροχημική βιομηχανία... και πουλιά πεθαίνουν από το πετρέλαιο», πρόσθεσε.

 

Ο Brandler αφαίρεσε το γκράφιτι από το κοντέινερ με τη βοήθεια των ανεξάρτητων εργολάβων ανακύκλωσης Land Logical. Η εταιρεία που εδρεύει στο Ντάρτφορντ χρησιμοποίησε εξειδικευμένο εξοπλισμό για τη διάσωση του κοντέινερ, ανακυκλώνοντας το μέταλλο και το ξύλο του.

 

Η αποκατάσταση του κόστισε «ένα σκασμό λεφτά» όπως ανέφερε, όμως το έργο είναι πιθανόν να αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Ελπίζει ότι θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την πώλησή του και το εκθέτει στη γκαλερί Brandler στο Μπρέντγουντ, στο Έσσεξ.

 

Το περασμένο καλοκαίρι ο έμπορος τέχνης βοήθησε στην «σωτηρία» ενός άλλου έργου του Banksy, το οποίο δημιουργήθηκε σε δημόσιες τουαλέτες στο ανατολικό Λονδίνο, όμως βανδαλίστηκε με σπρέυ και μετά βάφτηκε από πάνω.

 

Εκπρόσωπος της εταιρείας EDF αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

 

Ο Banksy, ευρέως γνωστός για τα γκράφιτί του, περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «ποιοτικό βάνδαλο», προσδίδοντας "χαρά" σε φυσιογνωμίες των αρχών, μέσω των έργων του σε δημόσιους χώρους.

 

Η δημοφιλία του είναι τέτοια ώστε το έργο του «Το κορίτσι με το μπαλόνι» το 2002 στη γέφυρα του South Bank του Λονδίνου - που απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι το οποίο κοιτάει θλιμμένα ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς την ώρα που αυτό φεύγει από το χέρι του - ψηφίστηκε πέρσι ως το αγαπημένο έργο τέχνης των Βρετανών.

 

Πληροφορίες από The Guardian

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr