Σταμάτησε το διάσημο αστρονομικό ρολόι της Πράγας

Σταμάτησε το διάσημο αστρονομικό ρολόι της Πράγας Facebook Twitter
0

Το διάσημο αστρονομικό ρολόι της Πράγας, ένας από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης τουριστών στην τσεχική πρωτεύουσα σταμάτησε να λειτουργεί το πρωί της Δευτέρας για εργασίες επισκευής που θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες.

«Το ρολόι της Παλιάς Πόλης είναι ένα από τα σύμβολα της Πράγας και η επισκευή του είναι ένα απαραίτητο βήμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Jan Wolf, δημοτικός σύμβουλος της πόλης, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού.

Το ρολόι που ονομάζεται Orloj, θα αποσυναρμολογηθεί εντελώς και θα μεταφερθεί για επισκευή που θα κρατήσει από 5-6 μήνες.

Το δημαρχείο της Παλιάς Πόλης, εκεί όπου βρίσκεται τοποθετημένο το ρολόι, «ανακαινίζεται πλήρως - στην πρώτη ανακαίνιση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είχε καταγραφεί», δήλωσε ο Wolf.

Κατασκευασμένο στις αρχές του 15ου αιώνα, το ρολόι είναι εξοπλισμένο με έναν περίπλοκο μηχανισμό που παραμένει ακριβής μέχρι σήμερα.

Προσελκύει καθημερινά τους τουρίστες οι οποίοι συγκεντρώνονται μπροστά του για να δουν την παρέλαση των ξύλινων αγαλματιδίων των 12 Αποστόλων μέσα από τα δύο μικρά παράθυρα που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από έναν περίτεχνο αστρολάβο, ο οποίος δείχνει τις κινήσεις της Σελήνης και του Ήλιου μεταξύ των συμβόλων του ζωδιακού κύκλου.

Καθοδηγούμενα από μία φιγούρα που απεικονίζει τον Χάρο, τα αγαλματίδια των Αποστόλων παρελαύνουν για ένα λεπτό μέχρι τη στιγμή που ένας λεπτός κόκορας, ο οποίος βρίσκεται πάνω τα παράθυρα, κουνήσει τα φτερά του.

Το μεσαιωνικής καταγωγής ρολόι έχει σχεδιαστεί με βάση το γεωκεντρικό σύστημα, δηλαδή την υπόθεση ότι η Γη είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Σύμφωνα με έναν παλιό θρύλο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας τύφλωσαν τον δημιουργό του ρολογιού, θέλοντας να τον αποτρέψουν από το να φτιάξει άλλη τέτοια συσκευή.

Μέχρι την ολοκλήρωση των επισκευών, ο δήμος της Πράγας σκέφτεται να τοποθετήσει μία γιγαντοοθόνη που θα απεικονίζει τη λειτουργία του ρολογιού.

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ